MAKEDONIJA: Prespanski sporazum je “mrtav”?

MAKEDONIJA: Prespanski sporazum je “mrtav”?

17/10/2018 Off By BERB

Hristijan Mickoski, lider makedonske opozicije izjavio je za DW da neće podržati Prespanski sporazum sa Grčkom o promeni imena u Republiku Severnu Makedoniju. Rekao je i da je za to kriv premijer Zoran Zaev koji je obećao nešto što ne može da ispuni.

 

Trećeg dana rasprave oko promene imena, u sredu, u parlamentu u Skoplju je došlo do otpora najveće opozicione i nacionalističke partije VMRO-DPMNE. Njen vođa Hristijan Mickoski izjavio je za DW da smatra da je dogovor sa Grčkom “mrtav” i zatražio od vlade da obustavi parlamentarnu proceduru.

Premijer Zoran Zaev hoće da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu za preimenovanje zemlje u Severnu Makedoniju, što je potez koji otvara put za članstvo ove zemlje u NATO i EU.

Međutim, on mora da ubedi najmanje 10 poslanika opozicije u skupštini koja ima 120 članova da podrže sporazum. Na pitanje da li postoji mogućnost da se sa Zaevom ipak postigne dogovor, Mickoski je rekao:
“Postoji samo šansa da se zaključi da je Prespanski sporazum mrtav. Svako dalje silovanje ovog procesa samo će proizvesti dodatne tenzije i polarizacije u društvu.

Mickoski i njegova stranka odlučili su da se suzdrže od glasanja tokom nedavnog referenduma o promeni imena u Makedoniji, čime su onemogućili da izlaznost bude najmanje 50 posto, koliko je bilo potrebno da bi se referendum proglasio važećim.

Američki pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Ves Mičel juče je bio poslednji od mnogih političara EU i SAD koji su pozvali Mickoskog da ponovo razmotri svoju poziciju.

“Nije iznenađenje što smo mi razočarani stavovima rukovodstva VMRO-DPMNE u vezi sa referendumom i koracima koji su poduzeti u parlamentu za izmjenu Ustava”, napisao je Mičel u pismu Mickoskom koji je objavila Ambasada SAD-a u Skoplju.

Mickoski kaže da on i njegova stranka neće dozvoliti “promenu Ustava kako bi se promenilo ustavno ime zemlje” Republika Makedonija” u “Republiku Severnu Makedoniju”(DW).♦