AUSTRIJA – SRBIJA: Konferencija za medije dva predsednika

AUSTRIJA – SRBIJA: Konferencija za medije dva predsednika

17/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednica Vlade Republike Srbije Ane Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Republike Austrije Aleksanderom Van der Belenom kojem je zahvalila na kontinuiranoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija kao i čvrstom stavu o neophodnosti integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.
Srbija je važan partner Austriji kojeg želimo da vidimo u zajednici evropskih zemalja, naveo je predsednik Belen i ponovio da je pitanje integracije Zapadnog Balkana jedno od najvažnijih pitanja tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije.
Premijerka Brnabić istakla je da su Srbija i Austrija važni ekonomski partneri, navodeći da veliki broj austrijskih kompanija posluje u našoj zemlji i da sa uloženih više od tri milijarde evra, zapošljavaju oko 20.000 zaposlenih.
Predsednik Austrije ocenio je da su austrijske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i dodao da će saradnja dve zemlje ići ka daljem intenziviranju ekonomske saradnje i dolasku novih kompanija na srpsko tržište.
On je pohvalio uspeh Srbije postignut ekonomskim reformama i istakao da je Srbija dala izuzetan primer mnogim zemljama, pa i Austriji u postizanju visoke stope rasta, ekonomske stabilnosti i oporavku privrede.

Gost Beograda danas i sutra je Aleksander van der Belen, predsednik Austrije. Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je sa austrijskim predsednikom razgovarao i o odnosima Beograda i Prištine ili “kako bi naši gosti rekli – Srbije i Kosova”.

 

– Po tom pitanju imamo drugačije stavove i pozicije. Obavestio sam naše prijatelje da smo spremni da razgovaramo, ali da je potrebno da dođe do kompromisnog rešenja, a ne da Srbi dobiju sve i nemaju ništa. Ako je rešenje, mora da bude kompromisno, za to ćemo se boriti”, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je Austrija jedna od zemalja koja uvek podržava Srbiju na njenom evropskom putu:
– Mi smo Van der Belenu uvek zahvalni, Austrija je jedna od zemalja za koju možemo da kažemo da je u vrhu najznačajnijih investitora, oko 20.000 ljudi zapošljavaju. Od velikog značaja je činjenica da je 80 odsto austrijskih kompanija reinvestiralo u Srbiju”.

Vučić je još rekao da je trgovinska razmena Srbije i Austrije drastično uvećana 2017, a u 2018. će preći milijardu evra.

-Naš izvoz nije mali, ali je uvoz i dalje veći, imamo deficit. Verujem da će se sa daljim dolaskom kompanija i to pitanje rešavati”, napomenuo je Vučić.

Vučić je novinarima rekao da mu je austrijski predsednik preneo da EU već ima probleme te da ne mogu da uvoze nove. Zato je uslov za ulazak Srbije u EU da Beograd i Priština reše probleme.

Predsednik Srbije zamolio je predsednika Austrije da zvanični Beč bude uzdržaniji i pokuša da sačeka eventualne mogućnosti za kompromisni dogovor o Kosovu i Metohiji, pre svega po pitanju eventualnog prijema Kosova u Interpol, jer bi to značilo otvaranje najmanje dva značajna problema.

Vučić je, na konferenciji za medije rekao da će eventualni ulazak Kosova u Interpol dovesti do povećanja broja poternica,odnosno do poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999.

Ti ljudi, kako je rekao, neće znati da li mogu da putuju, i stvaraće se tenzije na dnevnom nivou i dodatni sukobi.

Aleksander van der Belen napomenuo je da su Srbija i Austrija prijateljske države, te da su odnosi dve zemlje duboki i dobri.

Predsednik Austrije otkriva da teški pregovori oko Bregzita nemaju neposredne posledice na pregovore oko prijema novih članica EU, a naročito zemalja Zapadnog Balkana.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će pregovori oko Bregzita uticati na dinamiku prijema novih članica u EU, predsednik Austrije je rekao da, ukoliko su ti pregovori oko Bregzita izazvali nešto, to je shvatanje koliko je teško istupiti iz EU i da su “naši prijatalji iz Ujedinjenog Kraljevstva” potcenili te poteškoće.

Rekao je da odnosi između Austrije i Srbije, naročito između Beča i Beograda, su veoma bliski zbog velike srpske manjine koja ima državljanstvo Austrije.

“Očigledno je da Austrija podržava put Srbije u EU, svim srcem”, naglasio je Van der Belen.♦