JUBILEJ: BIA proslavila svoj dan!

JUBILEJ: BIA proslavila svoj dan!

17/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Bezbednosna informativna agencija (BIA) Srbije proslavila je danas svoj dan – 17. oktobar. Proteklo je šestnaest godina od kada je formirana. Direktor Bratislav Gašić rekao je da su se od kraja 19 veka okolnosti u Srbiji menjale, ali je suština poziva radnika ove vrste ostala ista – da kao časni ljudi odgovorno štite otadžbinu i narod od svih pretnji kojima su izloženi:

– Za nas patriotizam nije samo reč. Uverio sam se da ovaj poseban poziv pripadnici Agencije ne doživljavaju samo kao posao, već i kao čast i odgovornost prema narodu i državi. Aktuelni trenutak u svetu traži novu ravnotežu u suprostavljenim interesima, a to se posebno odražava na naš uzavreli region. Upravo zato činimo sve da očuvamo mir i stabilnost u Regionu i interes našeg naroda i države. U protekloj godini smo se uspešno suprostavili terorizmu i separatizmu, ilegalnim migracijama, prikrivenom delovanju stranih faktora i organizovanom kriminalu i korupciji. Utrostručili smo međunarodnu saradnju sa drugim službama.
Gašić je zahvalio predsedniku Vučiću na pomoći u modernizaciji Službe i najavio da će BIA moći da se svrsta među najveće svetske službe.
Predsedniuk Srbije kaže da je ponosan na rad ove Agencije i zahvalio je premijerki Brnabić što je i ona pomogla da se obezbede bolji uslovi rada.
– Značaj ove Agwencije je veliki. Znam bar tri ministra koji bi više voleli da rade u BIA – I, nego u svojim ministarstvima. A nije lako čuvati zemlju. Imamo situaciju da su želje velikih sila da dominiraju Balkanom otvorene. KIM je najveći izazov. Treba da sačuvamo bezbednost našeg naroda tamo, a neki žele da nas dovedu pred svršen čin da na KIM više nema šta da tražimo. Krive nas za sve što se desilo devedestih godina na Balkanu. Svi sebe prikazuju žrtvama, a samo za Srbiju tvrde da je agresor. A mi moramo da tražimo načine da ostanemo mirni, ma koliko to bilo nepopularno. U istoriji će se pokazati da je samno takva odluka pravilna. Zadovoljan sam što ste dobilii novu opremu pa ste se uvrstili u najveće svetske službe.♦