IZVRŠNI ODBOR NBS: KAMATNA STOPA I DELJE 8 ODSTO

12/02/2015 Off By

Izvršni odbor je konstatovao i da se negativni efekti poplava postepeno smanjuju na šta upućuje oporavak ekonomske aktivnosti, posebno u industriji i građevinarstvu


iznbs
Press služba NBS

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto.
Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali da je to u najvećoj meri posledica uticaja faktora sa privremenim dezinflatornim dejstvom kao što su neočekivano nizak rast regulisanih cena, pad cena nafte i niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda. Takođe, Izvršni odbor je imao u vidu da su izražene geopolitičke tenzije, kao i prisutne nestabilnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. To bi moglo za posledicu da ima povećanje averzije investitora prema riziku, usporavanje tokova kapitala i neizvesniji efekat preduzetih mera monetarne politike razvijenih zemalja, posebno Evropske centralne banke na ekonomski oporavak naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera.
Izvršni odbor je konstatovao i da se negativni efekti poplava postepeno smanjuju na šta upućuje oporavak ekonomske aktivnosti, posebno u industriji i građevinarstvu.
Detaljnije o faktorima koji su opredelili odluku o zadržavanju referentne kamatne stope biće reči na prezentaciji „Izveštaja o inflaciji – februar 2015“, koji je na današnjoj sednici usvojio Izvršni odbor.
Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 12. marta 2015. godine.<


EKONOMIJA

rezerve112NBS: DEVIZNE REZERVE NA KRAJU JANUARA 10.049,1 MILION EVRA

Najveći devizni priliv u januaru ostvaren je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima

 

 

finanbsiskiSAOPŠTENJE APR: PRODUŽEN ROK ZA DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA ZA STATISTIČKE I DRUGE POTREBE

Produženje roka za dostavljanje izveštaja za statističke i druge potrebe uslovile su objektivne okolnosti koje prate uspostavljanje veoma

 

 

studgardŠTUTGART: VUČIĆ NA POSLOVNOJ KONFERENCIJI „MISLITE NA NOVE MOGUĆNOSTI, MISLITE NA SRBIJU“

Forum je otvorio Peter Fridrih, ministar za Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden Virtemberg u Veću saveznih pokrajina.

 

 

BAN_1990SASTANAK MINISTRA ODBRANE SA DIREKTORIMA PREDUZEĆA ODBRAMBENE INDUSTRIJE

Gašić: Nije cilj Vlade da ulaže značajna sredstva u fabrike namenske industrije kako bi se vratili na tehnološki