KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: ZDOVOLJAN EKONOMIJOM

12/02/2015 Off By

Ne pamtim da je neka moja odluka, koja svakako nije dobra ni za mene lično, ni za stranku koju vodim, imala ovoliko otpora kao ova. Ni jedne noći u proteklih 10 meseci nisam dobio toliko negativnih poruka. Ali, ne menjam odluku. Moj posao je da radim za Srbiju, rekao je Premijer povodom odlaska na inauguraciju hrvatske predsednice


konvuc
Ranka Čičak

 

PREMIJER Vlade Srbije, Aleksandar Vučić rekao je danas novinarima da je odlučio da ode na inauguraciju hrvatske predsednice u Zagreb:
– Tako sam odlučio jer želim da pokažemo svetu da smo pristojna zemlja. Želimo da pružimo ruku svima u regionu. Želimo da u miru napredujemo. Mi unutrašnje probleme ne rešavamo raspirivanjem mržnje prema drugima. Unutrašnje probleme rešavamo najtežim ekonomskim merama i za to imamo podršku i priznanje celog sveta. Posetiću tom prilikom i Mitropoliju SPC u Zagrebu i prisustvovati zajedno s Miloradom Pupovcem, na Sretenje, jutarnjoj liturgiji u pravoslavnoj crkvi. Razgovaraću sa zagrebačkim Srbima.To će biti ohrabrenje našim ljudima. U Zagreb nosimo poruke mira i saradnje. Ne ulazimo u polemike, jer želimo bolje odnose.
– Ne pamtim da je neka moja odluka, koja svakako nije dobra ni za mene lično, ni za stranku koju vodim, imala ovoliko otpora kao ova. Ni jedne noći u proteklih 10 meseci nisam dobio toliko negativnih poruka. Ali, ne menjam odluku. Moj posao je da radim za Srbiju. Nije moj posao da se ulizujem bilo kome. Bilo bi me sramota kada bih vodio politiku kojom bih ugrozio budućnost Srbje i našeg naroda. Podsetiću vas da su nam mnogi priželjkivali urajinski scenario. Srećom, mi smo daleko od toga. Drugi su prognozirali druga scenarija. Ali, danas su naše obveznice jače nego što su se nadali. Kod nas ne nestaje štednja preko noći. Sve je stabilno i dobro funkcioniše.
Na pitanje da li je njegovoj odluci doprinela i sugestija iz EU, premijer odgovara da se nije ni sa kim konsultovao, osim sa predsednikom svoje zemlje, Tomislavom Nikolićem.
Razgovore u Briselu premijer ocenjuje dobro:
-Kako su karte oko Kosova već odavno poeljene na štetu Srbije, uspeli smo da izgubimo najmanje što se moralo, a da dobijemo najviše što se moglo. Sada nas očekuje otvaranje poglavlja EU.
Premijer je zadovoljan i srpskom ekonomijom. Dvadeset trećeg februara MMF donosi odluku o aranžmanu sa Srbijom i očekuju se povoljne vesti. Prihvata sve primedbe ekonomskih stručnjaka i Fiskalnog saveta, ali mu smeta kada se govore neistine, kao što je ona da se Srbija zadužuje uoči ugovora sa MMF.
– Imamo milijardu dolara na računu i sve stare kamate vraćamo u toj valuti. Na mnogim savetima zahvalan sam MMF-u koji nam pomaže u svemu što radimo. Oni zlonamerni, koji pišu o nekakvoj pljački u smederevskoj železari, nemaju pojma. Ona je pred privatizacijom i u nju neće biti dodatnih investicija. Javili su se i investitori za Bor. Turska banka kupila je čačansku banku. Otvaraju se vrata za turske i arapske investicije. Stiže i Ferero.
Na pitanje koji naši ljudi štede u Švajcarskoj, Vučić odgovara da to nije tajna, radi se o ljudima sa čudnim biografijama, a poreklom njihove imovine treba da se bave finansijski organi.
Premijer je čestitao na dogovoru velikih sila oko mira u Ukrajini. Najavio je posetu Makedoniji 16 ovog meseca i Sloveniji 21. Sa albanskim predsednikom će se sresti u Briselu, a 28. februara putuje u Tiranu na ekonbomski forum.
Na pitanja oko energetske situacije, Vučić odgovara da su svi saradnici iz inostranstva dobrodošli i da je naše energetsko stanje takvo, da je u protekloj zimi Srbija imala najmanje isključenja u Evropi. <


POLITIKA

.

djordje-stojsic-293x300LSV: SRAMOTNO ODLIKOVANJE SMILJE AVRAMOV

Nakon odlikovanja Smilje Avramov, dobro poznate iz mračnih devedesetih godina prošlog veka, sledeće što se može očekivati od

 

 

Macedonia FloodsSEDNICA VLADE SRBIJE: POMOĆ MAKEDONIJI I ALBANIJI

Vlada je donela odluku da se posebna priznanja umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, takozvane nacionalne penzije, umanje

 

 

ROMANIA-SERBIA-BASESCU-TADICTADIĆ: SDS NEĆE U VLADU

Tadić je u izjavi novinarima, na sednici Glavnog odbora stranke, odbacio, kao isključivo medijske spekulacije, navode da će

 

 

VLADA-SRBIJA-ilustracijaVADA SRBIJE: POMOĆ NAJUGROŽENIJIM SRBIMA NA KIM

Vlada je usvojila i Program dodele pomoći u setvenom materijalu za prolećnu i jesenju setvu poljoprivrednicima NA KiM