IZBORI U BIH: Zbog govora mržnje Dodiku kazna 2.500 evra!

IZBORI U BIH: Zbog govora mržnje Dodiku kazna 2.500 evra!

04/10/2018 Off By BERB

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) kaznila je Milorada Dodika, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, s pet hiljada konvertibilnih maraka (oko 2.500 evra). Razlog je – govor mržnje tokom predizborne kampanje. Kažnjen je SNSD sa 7.000 KM (oko 3.500 evra).

 

“Na predizbornom skupu u Bileći 22. septembra, Dodik je koristio jezik koji bi nekoga mogao da navede na nasilje ili širenje mržnje”, navedeno je u odluci CIK-a.

Milorad Dodik je na predizbornom skupu u Bileći zapretio Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića Davida Dragičevića, koji od 20. septembra danonoćno boravi na Trgu Krajine u Banjaluci: “Šta će on da radi, izneo krevet na trg i misli da je frajer, 8. oktobra ga više neće biti”.

Od 26. marta na Trgu Krajine svako veče održavaju se skupovi “Pravda za Davida”, na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva Davida Dragičevića.

Mladić je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt “zadesna”, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu ubistva.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Dodik je kažnjen i zato što je na mitingu svoje stranke u Bileći pretio odborninku SRS “Dr Vojislav Šešelj” Draženu Dunđeru(Agencije).♦