VUČIĆ SE SASTAO SA MEKALISTEROM: “Ni tri motke neće me naterati da priznam Kosovo”

VUČIĆ SE SASTAO SA MEKALISTEROM: “Ni tri motke neće me naterati da priznam Kosovo”

04/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Posle razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom Aleksandar Vučić je rezignirano rekao novinarima da više ništa ne očekuje ni od Prištine ni od Evrope:

– Upoznao sam gosta sa svim što se zbiva na Kosovu. Nisam imao dobre vesti. Više nisam siguran, uostalom, šta su dobre i šta su loše vesti. Znam da ćemo mi uraditi sve što možrmo da sačuvamo mir. Pojma nemam šta oni hoće od Srbije. Svakako da žele naše priznanje njihove nezavisnosti. Ali, mogu da uzmu tri motke, a ja ipak neću da priznam Kosovo. Želimo mir sa Albanijom, a li to ne zavisi samo od nas. Pričao sam Dejvidu o našoj zemlji koja je bila veoma zaostala, u njoj ljudi još tešo žive, ali ona pravi velike korake napred. Imamo 56 posto stranih direktnih investicija. Danas samo Nemačka zapošljava u Srbiji 50.000 radnika. Sa svima u regionu želimo dobre odnose. Ovih dana obeležićiu zajedno s vama dve hiljaditi dan kako se čeka da Priština formira Zajednicu srpskih opština. Ni tu jednu obavezu prema Briselskom sporazumu nije ispunila dok je Srbija ispunila sve. Svi oni se ne sekiraju, a ni Eropa. Sit sam i našeg čutanja i ponižavanja Srbije.
Dejvid Mekalister pohvalio je sve napore Srbije u privrednim reformama i u stabilizaciji odnosa na Balkanu. Rekao je da će sve to uneti u svoj izveštaj o Srbiji čiji će se konačni tekst razmatrati 9.oktobra, a 28 ili 29. ide na usvajanje u Brisel.

Na pitanja kako komentariše događaje u Makedoniji i reakciju Evrope, na referendum, zatim hoće li sutra ići u Sarajevo Vučić odgovara da je oduvek podržavao dogovor Makedonaca i Grga ali da je makedonski narod pokazao da ima svoje mišljenje, koje treba poštovati. Od puta u Sarajevo je odustao jer ga je Milorad Dodik zamolio da ne dođe.
Dejvid Mekalister rekao je da će se sutra sresti sa Tačijem i dodao da su i Tači i Vučić pokazali spremnost za saradnju.♦