BIROKRATIJA BEZ SIMBOLA: Privrednici više nemaju obavezu da koriste pečat

BIROKRATIJA BEZ SIMBOLA: Privrednici više nemaju obavezu da koriste pečat

01/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Danas je najači simbol birorata – pečat, otišao u muzej. Privrednici više nemaju obavezu da ga koriste. Premijerka Ana Brnabić potsetila je da je stupio na snagu Zakon o privrednim društvima. koji propisuje da se privredi ne može nametnuti upotreba pečataje u Narodnom muzeju. Izjavila je da je danas veliki dan za privredu u Srbiji, jer „konačno šaljemo pečat u istoriju“.

-Nažalost, u javnoj upravi nastavićemo da pečatiramo i gubimo vreme, ali polako, promenićemo i to, za sada je važno da oslobodimo privredu i time damo signal da smo prešli tu granicu modernizacije srpske privrede, dodala je ona.
To nije jedina novina saopštena na današnjoj konferenciji o e – poslovanju u Srbiji.
Početnici u biznisu u prvoj godini poslovanja biće oslobođeni poreza i doprinosa.
-Kad osnuju svoje preduzeće do devet zaposlenih u prvoj godini oslobođeni su poreza i doprinosa na zarade, da lakše rade i pokušaju da sprovedu svoje ideje, podvukla je Brnabić.

Ona se zahvalila Vladi Velike Britanije i njenom Fondu za dobru upravu što je uspešno završen projekat „Ka administarciji bez suvišnih papira“, kojim je zaokružen regulatorni okvir za razvoj elektronskg poslovanja.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif je naglasio da je njegova zemlja najveći donator e-uprave u Srbiji pošto je opredelila više od 5,2 miliona evra za projekte za njen razvoj.

Premijerka Ana Brnabić danas je prisustvovala i otvaranju Samita 100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi. Rekla je da veruje da ceo region uključivanjem u procese digitalne transformacije može postati “region pobednika”.

“Čvrsto verujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i celog reigona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svetom”, poručila je Brnabić.

Istakla je da ceo region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu. “Ovo je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, na kojem radim svaki dan. Verujem da na talasu četvrte industrijske revolucije, koja je obeležena digitalizacijom, ovo može biti region pobednika i prethodnika u inovacijama i primeni novih tehnologija u privrednom rastu”, istakla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija po tom pitanju na jakom dobrom putu i naglasila da je cilj da se u Srbiji fokus investicija prebaci sa radno intenzivnih na investicije zasnovane na inovacijama i novim tehnologima, kao i istraživanju i razvoju.

Branbićeva je rekla da je od početka rada ove vlade investirano oko 850 miliona evra u putnu i železničku infrastrukturu i da se nastavlja razvoj strateške saobraćajne mreže.

Rekla je i da se ubrzano radi na jačanju digitalnih kompetencija i da će zahvaljujući kreditu EIB biti uloženo oko 60 miliona evra u naredne tri godine u infrastrukturu za start ap i inovacione kompanije, istraživanje i razvoj, laboratorije i naučne projekte.

Uvodi se elektronska uprava u sve segmente, kao i da je to odgovor vlade na potrebu za efikasnijim i transprentnijim javnim uslugama.
“Od kraja oktobra, u Srbji će zahvaljujući naporima NBS biti omogućena i instant plaćanja”. Najavila je da će se u aprilu 2019. godine održati u Beogradu i regionalni Digital samit sa uglednim godstima iz regiona, Evrope i sveta.

Brnabićeva kaže da nijedna vlada ne može sama da transformiše društvo bez aktivnog učeća poslovnih lidera i pozvala ih da daju predloge i ideje, ali i da više sarađuju sa naukom i institutima. Istakla je da treba da budu hrabri u osvajanju novih tržišta i tehnologija i da u novom digitalnom dobru ne vide sebe samo kao lidere regiona već i kao posloven lidere Evrope i sveta.♦