MAKEDONIJA POSLE REFERENDUMA: Cipras i Zaev (i dalje) optimisti!

MAKEDONIJA POSLE REFERENDUMA: Cipras i Zaev (i dalje) optimisti!

01/10/2018 Off By BERB

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras najavili su, nakon neuspešnog nedeljnog referenduma da će se i dalje zauzimati za dogovor o promeni imena Makedonije, pošto su podršku tom planu dali i Evropska unija i NATO.

 

Makedonija je u nedelju održala referendum u sklopu dogovora prema kojemu će Grčka, ako Makedonci prihvate ime “Republika Severna Makedonija”, odustati od blokiranja ulaska Skoplja u NATO i u Evropsku uniju.

Velika većina birača, oko 91,2 posto, odobrila je promenu imena, no izlaznost je bila daleko niža od potrebnih 50 posto, pokazali su rezultati izborne komisije. Protiv je bilo 5,86 posto, a izlaznost je bila oko 35 posto.

Pitanje na referendumu glasilo je: “Jeste li prihvaćanjem dogovora s Grčkom za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji?”. Iako referendum nije pravno obvezujući, dovoljan broj članova parlamenta rekao je da će se držati njegovog rezultata. Za promenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.
“Više od 90 posto građana odobrilo je dogovor s Grčkom o promjeni imena Makedonije i parlament treba da potvrditi volju većine”, rekao je Zaev i dodao da “Više od 90 posto glasalo je ‘za’, dakle, sada je na parlamentu red da potvrdi volju većine”.

Cipras je u nedjelju nakon referenduma izrazio podršku Zaevu za provedbu dogovora. U telefonskom razgovoru Cipras je pozdravio “odlučnost i hrabrost” svog kolege da nastavi s provođenjem dogovora. Ministarstvo vanjskih poslova Grčke objavilo je da zemlja ostaje predana provedbi sporazuma s Makedonijom sklopljenog u julu između Skoplja i Atene, a isto su naglasili i NATO i EU(Agencije).♦