SKUPŠTINA SRBIJE: Ko štiti Tomislava Nikolića?

SKUPŠTINA SRBIJE: Ko štiti Tomislava Nikolića?

27/09/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Jutros je poslanik SRS Aleksandar Šešelj pitao kako vlada Republike Srbije objašnjava činjnicu da, iako mu je odavno istekao mandat, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i dalje koristi luksuznu rezidnciju u Užičkoj broj 23, koja je predviđena za predsednike Republike:

– To Srbiju košta više od 5.000 evra mesečno, plus računi, plus osoblje. Isto tako ništa se nije desilo povodom afera sa Fondacijom Dragice Nikolić. Zašrto tužilaštvo i MUP ne reaguju na njene provere veće od 12.miliona evra? Pitam predsednika republike Aleksandra Vučića hoće li i on zadržati, kao i Tomislsbv Nikolić svoju rezidenciju? Hoće li biti praksa da rezidencije zadže i svi budući predsednici?

 

Umetnost čeka pravdu

 

⇐Danas je u holu Skupštine Srbije otvorena izložba Umetnost koja čeka pravdu. Izložene su replike umetničlkih sklika koje su ukradene 5.oktobra tokom upada “naroda” u ovu zgradu, Poslanik Jovan Jovanović kometraiše da je cilj ove izložbe da pokaže da je 5.otobar bio zločinčki pouhvat:
– Rehabilituje se vlast koja devedesetih godina dovela zemlju do propasti a čije račune i danas plaćamo. Danas već duboko u 21. veku, još uvek smo u začaranom krugu siromaštva, laži i beznađa. Kada smo već kod umetnosti pitam ministra Vukosavljevića hoće li, recimo, pravdu dočekati oni kojima su grubo narušena autorska prava na konkursu Ministarstva kulture? Hoće li biti pravde za autore upravo zabranjenog filma “Mezimica”. Producent Svetozar Cvetković ne može da nastavi snimanje jer su mu uskraćena sredstva odobrena još prošle godine. Zar to nije očigledan primer cenzure?

Večeras je Vlada tradicionalno, poslednjeg četvrtka u mesecu, odgovarala poslanicima. Radikali su protestvovali što je prvi dobio reč Jahja Fehratović. Učinilo im se da on predugo pita pa su napustili sednicu.
A Jahja je pitao zašto je zaboravljen profesor Ćamil Juković koji je nedužno stradao 2004. godine u obračunu političkih partija SDA Sulejmana Ugljanina i SDP Rasima Ljajića:
– Ćamil je 14. godina u invalidskim kolicima i ovih dana protestvuje pred samoupravom Novog Pazara. Traži da mu se isplati sve ono što je morao da plati za 14 godina u novopazarskoj banji jer drugačije ne bi mogao da preživi.
Jahija je upozorio ministra unutrašnjih poslova Stefanovića i ministra za državnu upravu Ružića da u Novom Pazaru četiri osobe umaju kartice za unošenje i brisanje iz biračkog spiska. On njih su dvoje iz Samoopredeljenja Sulejmana Ugljanina a dvoje pripadaju listi”Vakatje” koju podržava SDP Rasima Ljajića.

⇐Više poslanika pitalo je ministra Đorđevića hoće li se vrtiti penzionerima novac koji im je oduzet.
Zoran Đorđević je odgovrio da će penzije u odnosu na 2014. godine biti vrće od 8 do 13,3 posto:
-Znači, penzija koja je tada bila 26.000 dinara sada će biti 29.332 dinara. Ona koja je iznosila 36.000, sada će iznositi 41.005 dinara. Penzija od 50.000 raste na 53.954 dinara, a oni koji su primali 100.000 dinara penzije primaće 107.907 dinara.♦