ČEKAJUĆI IZBORE: Krivična prijva potiv Dodika zbog  zastrašivanja političkih protivnika

ČEKAJUĆI IZBORE: Krivična prijva potiv Dodika zbog zastrašivanja političkih protivnika

26/09/2018 Off By BERB

 

Bosanskohercegovački ogranak međunarodne organizacije, Transparency International (TI), krivično je prijavio predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, za koga su u toj organizaciji procenili kako je u dosadašnjem teku izborne kampanje u javnim nastupima pretio i zastrašivao političke protivnike, a potencijalnim biračima obećavao materijalnu korist.

Transparency International BiH je krivične prijave poslao na adrese Tužiteljstva BiH i okružnih tužiteljstava u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju, a Dodika terete zbog izjava koje je izneo u nastupima i na stranačkim izbornim skupovima preteći penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima rudnika i termoelektrane u Gacku s kako bi uticao na birače i pridobivanja podrške na izborima.

Kako se navodi u saopštenju TI BiH, u Dodikovim izjavama s javnih skupova održanih u Ugljeviku, Banjoj Luci i Gackom od 18. do 22. avgusta postoje elementi krivičnih dela definisanih Mrivičnim zakonom RS koja se odnose na prinudu, povredu ravnopravnosti građana, javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje, podmićivanje pri izborima i glasanju i povreda slobode opredeljenja birača.

Procena je kako je Dodik prekršio i odredbe Krivičnog zakona BiH koje zabranjuju uporabu sile, pretnje, prinude, podmićivanja ili korištenje nečijeg teškog ekonomskog stanja kako bi se uticalo na birače.

U obrazloženju je navedeno kako je Dodik na javnim skupovima pretio penzionerima da će im biti oduzeta jednokratna pomoć ako ne budu glasali za njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), lekarima koji su nezadovoljni stanjem u Kliničkom centru prijetio je kako im neće biti povećana plata, a zaposlenima u rudniku i termoelektrani u Gacku najavio je otkaze ukoliko budu glasali za konkurentsku Srpsku demokratsku stranku (SDS).

TI je sve svoje prijave dokumentovao snimkama Dodikovih istupa u kojima su njegove sporne izjave (Agencije).