GENERALNA SKUPŠTINA UN: Delegacija Kosova u Njujorku – na izlet

GENERALNA SKUPŠTINA UN: Delegacija Kosova u Njujorku – na izlet

26/09/2018 Off By BERB

 

Porparolka UN Eri Kaneko je precizirala da Kosova nema ni status stalnog posmatrača u UN, već da su to samo Vatikan i Palestina

 

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli nisu dobili poziv za sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) i oni u Njujorku borave privatno, izjavila je portparolka UN, Eri Kaneko.

“Oni zvanično nisu pozvani, razlozi su poznati, i u Njujorku mogu biti samo privatno”, rekla je Kaneko, demantujući na taj način informaciju prištinske tv Klan Kosova, koja je javila da Tači učestvuje u radu Generalne skupštine.

Kako je prenijela prištinska Bota sot, pozivajući se na Preševa jon, Kaneko je objasnila da u radu Generalne skupštine učestvuju predstavnici država članica UN po pozivu, a u raspravi na visokom niovu mogu govoriti samo predstavnici država članica i stalnih posmatrača.

Precizirala je da Priština nema ni status stalnog posmatrača u UN, već da su to samo Vatikan i Palestina, prenose agencije.

To sada praktično objašnjava i zašto niko iz prištinske delegacije nije bio na večeri koju je za učesnike Generalne skupštine prvog dana zasijedanja priredio američki predsjednik Donald Tramp.

U Prištini je najavljivano da će se Tači, tokom zasedanja Generalne skupštine, sastati sa Trampom, ali je neposredno pred njegov odlazak u Njujork iz kabineta kosovskog predsednika rečeno da je taj susret neizvestan, jer nije potvrđen.

Inače, 73. redovno zasedanje Generalne skupštine UN okupilo je u sedištu te svetske organizacije delegacije iz 193 države članice, koje čine predsednici i premijeri tih država među kojima su i delegacije Albanije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Grčke.♦