SKUPŠTINA SRBIJE: Da li će biti povećanja penzija?

SKUPŠTINA SRBIJE: Da li će biti povećanja penzija?

27/09/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Juče se u Skupštini Srbije vodila celodnevna rasorava o Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Poslanici su podneli 615 amandmana. Opozicija smatra da je ovaj zakon neprihvtljiv, dok su oni iz vladajućih partija hvalili ga.

Poslanica Iz redova Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je ministru Zoranu Đorđeviću da nije smeo da dozvoli da se iz zakona briše mogućnost usklađivanja penzija: “Ovo što radite može da znači da nikada više neće biti povećanja penzija”, rekla je Radeta.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić je rekla da visina penzija zavisi od ekonomske moći države i da “Penzionerima Srbije želimo da poručimo da je uspostavljen siguran model finansiranja zato što postoji sigurna ekonomska politika Vlade Srbije i građani Srbije više ne treba da brinu”, dodala je ona.

Među brojnim izmenama Zakona o PIO, ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti sa uvećanjem.

Novim zakonom biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani stažž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se “penali” za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa beneficiranim stažom.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da se penzije neće usklađivati sa rastom cena i inflacijom već da se teži da penzije dostignu minimalnu potrošačku korpu, što znači da će povećanje biti veće od aktuelne inflacije.

Na dnevnom redu Skupštine su i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.♦