HARADINAJ: Srbija je priznala Kosovo

HARADINAJ: Srbija je priznala Kosovo

11/09/2018 Off By BERB

 

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je Srbija u principu priznala Kosovo s obzirom da za svaku posetu zvaničnici iz Srbije moraju da traže dozvolu i da bez nje ne mogu da uđu na Kosovo i da je ista procedura bila i za predsednika Srbije Aleksandra Vučića prošlog vikenda.

 

Haradinaj je u razgovoru za hrvatski RTL rekao da je Kosovo otvoreno za bilateralne odnose do priznanja koje bi trebalo da dogodi što pre.

“To priznanje nije samo u interesu Kosova već je i u interesu Srbije jer ipak Kosovo postoji i ne postoji zbog odluke nekoga blizu nas već zbog toga što smo država i nacija.”

Na pitanje kada očekuje rešavanje tog spora s obzirom da EU kaže od šest do osam meseci, a Vučić pominje period od 10 godina, Haradinaj ističe da je “čvor” Kosovo samo problem onih koji ne žele da priznaju stvarnost.

“Za nas to nije čvor. Mi postojimo, mi radimo i gradimo našu državu, institucije i ako se neko slaže ili ne, to je njihova stvar. Mi napredujemo u našem pravcu”, kaže Haradinaj i ističe da razmena teritorija nije jedno od mogućih rešenja.

“Ove granice nisu baš najpravednije no s ovakvim su granicama završili ratovi. Otvorene granice označile bi novi rat. Ja kao predstavnik Kosova i Albanaca nisam spreman za novi rat za teritoriju.”

Kosovski premijer je, komentarišući govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu, kazao da u tu zemlju nije dobro došao niti jedan gost koji priča dobro o Miloševiću.

“To nije uredu. Ali Vučić je spomenuo Miloševića. Zato kažem da to nije uredu. Takav govor ne doprinosi pomirenju i uspostavi boljih odnosa između Kosova i Srbije, kao i rešavanju pitanja priznavanja”, zaključio je Haradinaj u razgovoru za RTL.♦