MEDENI MESEC: Saradnja Srbije i Maroka sve značajnija

MEDENI MESEC: Saradnja Srbije i Maroka sve značajnija

11/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Ministri spoljnih poslova Maroka i Srbije, Naser Burito i Ivica Dačić prisustvovali su danas u Beogradu potpisivanju Dogovra o saradnji u sportu i tom prilikom se pohvalili novinarima da je saradnja dve zemlje u brzom rastu.

 

Ovo je prvi put da jedan ministar spoljnih poslova Maroka poseti Srbiju posle 14 godina. Bivša Jugoslavija i Maroko su odlično sarađivali sve do Titove smrti. Zatim su odnosi zahladili, a 2004. je Srbija ispravila ranije pogoršne odluke i pružila ruku Maroku. Danas obe zemlje nastoje da saradnju vrate na onu u vreme Tita. Tako će Maroko biti počasni gost na Sajmu knjiga u Beogradu, iduće nedelje će se održati seminar o privrednom poslovanju, osnovaće se biznis savet dve zemlje a u decembru u Rabatu – će se sastati mešovita ekonomska komisija.

 

Ministar Burito ocenio je ove odnose kao neku vrstu medenog meseca.
Na pitanje novinara kako Maroko gleda na odnose Beograda i Prištine Burito kaže da su oni protiv jednostranih rešenja nezavisnosti:

– Protivimo se i priznavanju neke države izvan nadležnosti UN. I sami se suočavamo sa jednostranim proglašenjem jedne naše kvazi države i razumemo kako se oseća Srbija kad se to događa kod nje.

Dačić je najavio bogatu diplomatsku jesen:
– Vučić ide u Kinu, očekujemo Putina i Makrona. Naš Predsednik će biti na obeležavanju 100 godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu ge se očekuje i Tramp. Za dve nedelje je Generalna skušpština UN, a u goste nam dolazi i potpredsednik Indije. Komentarišući ruski stav o tome da se Srbija pravno vrati na Kosovo i Metohiju kaže da je on takav od početka i da zbog stava Rusije i Kine Kosovo neće moći u UN.