PUSTI SNOVI ALBINA KURTIJA: Hoće balkansku alijanasu protiv – Srbije!

PUSTI SNOVI ALBINA KURTIJA: Hoće balkansku alijanasu protiv – Srbije!

09/09/2018 Off By BERB

 

Albin Kurti, lider jedne od najjačih stranaka Kosova Pokret Samoopredjeljenje (Levizja Vetevendosje) u razgovoru za sarajevski “Dnevni avaz” najavljuje vrelu političku jesen na Kosovu i rušenje bilo kakvog dogovora koji bi podrazumijevao razmenu teritorija između Kosova i Srbije.

 

Borićemo se protiv toga svim parlamentarnim, ali i vanparlamentarnim sredstvima. Ako treba, vratićemo opet suzavac u Skupštinu. Teritorija Kosova je nedjeljiva. Ako nam Hašim Tači najavljuje “bolan kompromis” s Beogradom, onda će to “boleti” samo njega i one koji ga podržavaju, a ne Kosovo – kaže Kurti.

Na piranje kako planira da spprovede svoje najave ako nema snage u Skupštini Kosova da izdejstvuje dokument kojim bi se zabranila bilo kakva razmena teritorija između Srbije i Kosova, odgovara da su već zakazane tribine po gradovima i da, osim Samoopredjeljenja, učestvovaće i Demokratski savez Kosova, stranka koju je utemeljio otac moderne kosovske nacije Ibrahim Rugova.

Na stav da se svakako u parlamentu neće odlučivati o dogovoru Beograda i Prištine, već na referendumu, Kurti odgovara da Kosovo čak nema ni zakon o referendumu.

A kada dođe do takvog načina izjašnjavanja, građani će sigurno radije da idu na nešto drugo – kaže on.

Na naše pitanje na kakve referendume misli, on odgovara da zagovara dva referenduma.

Prvim bismo promenili Ustav Kosova koji nam zabranjuje ujedinjenje s nekom drugom državom, a drugim bismo proveli ujedinjenje s Albanijom – odgovara on.

Mislim da Sandžak s Novim Pazarom kao glavnim gradom treba imati isti status kao i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. To je izraz reciprociteta koji nedostaje između BiH i Srbije. RS je nastala na zločinu genocida. I neodrživo je da oni imaju privilegiju postojanja svoje republike, a da se Bošnjake Sandžaka kažnjava jer su ostali miroljubivi – kaže on.

Na pitanje znači li to uključenje Sandžaka u “Albansku federaciju”, Kurti odgovara da nema takvu ambiciju.

Ali, znate, Samoopredjeljenje ne dolazi “odozgo”. Ono se generira “odozdo” iz naroda i ide prema gore. Od 1945. godine imate Ujedinjene narode. Uvijek se pričalo da su granice država nepovredive, a one su stalno nastajale, tako da ih danas imate gotovo četverostruko više nego kada su UN nastale.

Kurti, dalje, smatra da se na teritoriji Balkana treba stvoriti savez “protiv Srbije i Rusije”.

Mora da se formira jedna balkanska alijansa. Ona bi uključivala Kosovo i Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Bugarsku. Prirodno je i da BiH bude u njoj. Kao i Makedonija. I taj savez bi bio brana ruskom utjecaju koji se sprovodi preko aktuelnih vlasti u Srbiji.

Mislim da je glavni uzrok tenzija i potencijalnih konflikata na Balkanu u 21. veku – Srbija!

On odlučno odbija opciju da balkanska alijansa bude vojni savez protiv Srbije. Kaže da je to uloga NATO-a, a da “njegova” alijansa je izraz svakog oblika nevojnog udruživanja radi zaštite.

Ovaj režim u Beogradu opasnost je za celi region. Balkanska alijansa postojala bi sve dok su takvi na vlasti u Srbiji i dok su produžena ruka imperijalne Rusije – kaže Kurti.

Vraćajući se na situaciju na Kosovu, Kurti ističe da je zaslužan, zajedno sa svojom strankom, što “mini Republika Srpska” nije formirana na Kosovu.

Režim u Srbiji nastoji imati tri Srbije. Jednu koju znamo, druga je RS, a treća je “RS” na Kosovu. E to mi ne damo i nećemo nikada dati – ističe on.

Dodaje da je granica Kosova i Albanije ustvari granica koja je postavljena zbog Srba. Pojašnjava da je povučena 1913. godine i da su posrednici tada rekli da je ona, kako kaže, nepravedna prema Albancima, ali da je nužna da bi se sačuvao mir.

I onda je godinu kasnije buknuo Prvi svetski rat. Dakle, mir nije sačuvan, ali je nepravda ostala i Albanci to nikada nisu zaboravili – kaže Kurti.

Promakedonsko raspoloženje Albanaca u Makedoniji poljuljano je pričom da bi Preševo moglo da bude vraćeno Kosovu. I mislim da su oni oduvek tako i mislili – da treba da budu deo Kosova i Albanije.

I ja ne znam kakav će biti ishod referenduma. Meni je on malo problematičan, jer nije obavezujući. A referendum treba da bude obavezujući – kaže Kurti.

Upitan je li pozvao Albance Makedonije da izađu i glasaju “za”, odgovara da nije.

Mi smo malo više zauzeti ovim što se nama dešava ovde. Neka ljudi u Makedoniji, uključujući i albanske političke stranke tamo, urade šta misle da je najbolje za njih – kaže Kurti.♦