CRVENI KRST: Državno takmičenje – otkrijte Heroja u sebi

CRVENI KRST: Državno takmičenje – otkrijte Heroja u sebi

09/09/2018 Off By BERB

 

Juče je u Beogradu održano Državno takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog krsta Srbije u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja . Otvaranje je bilo na Kalimegdanu 10 časova a samo takmičenje se odvijalo na poligonima u prostorijama Crvenog krsta Srbije (Simina broj 19) od 11:30 do 18:00 časova.


Državno takmičenje se ove godine odvija na Svetski dan prve pomoći pod sloganom „Otkrijte heroja u sebi. Naučite prvu pomoć“. Državno takmičenje otvorio je predsednik Crvenog krsta Srbije prof. Dr Dragan Radovanović.

Ovo je najveća i najmasovnija manifestacija koju Crveni krst Srbije organizuje svake godine organizuje i koja okuplja preko 700 volontera Crvenog krsta iz cele Srbije. Tema ovogodišnjeg takmičenja je prva pomoć u svakodnevnim životnim okolnostima: u kući, školi, na radnom mestu, u saobraćaju, sportu, na javnom mestu.

Na Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije svoje umeće poznavanja prve pomoći pokazaće 15 ekipa Omladine i 15 ekipa Podmlatka Crvenog krsta iz 27 sredina iz cele Srbije, koje su se plasirale na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima. Na Državnom takmičenju Crvenog krsta Srbije nadmetale se i ekipe Crvenog krsta u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja, (njih 13) iz isto toliko organizacija Crvenog krsta u gradovima i opštinama.


Na takmičenju su takođe nastupili 6 ekipa „petlića“, najmlađih volontera Crvenog krsta, koji učestvuju revijalno i koji će prikazati svoja znanja i veštine u pružanju prve pomoći građanima Beograda i tako obeležiti Svetski dan prve pomoći. Kako je 8. septembar ove godine Svetki dan prve pomoći, deo aktivnosti je namenjen sugrađanima sa ciljem da se zainteresuju, provere i obnove svoje znanje iz prve pomoći kao i da steknu nove veštine u ovoj oblasti.

Prava pomoć je prepoznatljiv simbol organizacije Crvenog krsta u celom svetu i jedna je od najznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta Srbije. U organizacijama Crvenog krsta Srbije, preko 25.000 građana, svake godine nauči osnovne veštine prve pomoći.

Obuka dece i mladih je posebno važna, takmičenja ekipa Podmlatka i Omladine Crvenog krsta se organizuje na svim nivoima i okupe 3.000 takmičara iz cele Srbije. Najuspešniji među njima predstavljaju svoje znanje na Državnom takmičenju Crvenog krsta Srbije. Različite mlade ekipe prve pomoći Crvenog krsta Srbije osvojile su 6 puta titulu evropskog šampiona u prvoj pomoći, čime je prelazni pehar takmičenja ostao u trajnom vlasništvu naše organizacije.♦