KONAČNO: Kinezi kupili RTB Bor

KONAČNO: Kinezi kupili RTB Bor

31/08/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić saopštio je danas, u prepunoj press sali Vlade da je Rudasko topioničarski (RTB) kombinat Bor, otišao u ruke kineske kompanije “Ciđin majning grup”. Ona je pobedila i na užem izboru, jer je ponudila jednu milijardu i 260 miliona dolra. Trista šezdeset miliona uplatiće odmah i postai vlasnik 63 posto RTV Bor. Još 200 miliona će dati da otplati sve stare dugove.

 

Ruska kompanija dala je očigledno slabiju ponudu – 860 miliona dolara i za te pare tražila vlasništvo od 65 posto.

Antić kaže da je ovo velika sreća za celu istočnu Srbiju, a njegovo Ministarstvo je uspelo da i investicije za očuvanje životne sredine prebaci na kupca. Osim toga vodiće se računa da se ne preopterećuje eksploatacija rudnog blaga.
Ministar finansija Siniša Mali kaže da je dosadašnja zarada RTB Bor učestvovala sa 0,8 posto u doprinosu BDP. Sa novim ulaganjima ona će se duplirati. Ove godine je stopa rasta u prvih šest meseci bila 4,5 posto pa se privreda Srbie uvrstila među tri države Evrope sa najvećim rastom.
Sa investicijama u Boru srpska privreda zauzeće prvo mesto.
Tako je završila dugododišnja prodaja Bora. Četiri puta se neuspešno prodavao do 2009. godine.
Na pitanja novinara hoće li odluka da se Bor poveri Kinezima izazvati reakcije iz sveta, Antić odgovara da prodaja nije bila političke već čisto ekonomske prirode.♦