PEDI EŠDAUN: Rešenje odnosa Srbije i Kosova ne može se tražiti rušenjem principa EU

PEDI EŠDAUN: Rešenje odnosa Srbije i Kosova ne može se tražiti rušenjem principa EU

31/08/2018 Off By BERB

Put ka korekciji granica između Srbije i Kosova je popločan opasnošću i daje samopouzdanje i podršku onima koji žele da razbiju Bosnu i Hercegovinu, smatra Pedi Ešdaun, jedan od bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 

On je sa dvojicom drugih bivših evropskih izaslanika, Karlom Biltom i Kristijanom Švarc-Šilingom, potpisnik otvorenog pisma upućenog visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini, povodom prijedloga o promeni granice između Srbije i Kosova.

Ešdaun je uveren da se rešenje za odnose Srbije i Kosova ne može tražiti na rušenju temeljnih principa EU o multietničkim zajednicama, a ne, kako ih naziva, “monoetničkim džepovima” koji bi se stvorili na Balkanu.

“Mogerini je ta koja unutar EU podržava ovu ideju”, kaže Ešdaun, “a od njene realizacije najzadovoljnije bi trljao ruke ruski predsednik Vladimir Putin, i zatim primenio na ukrajinsku krizu”.

Njihovo pismo Mogerinijeva kaže, je važna izjava.

“Upozorenje određenim ljudima na Balkanu i u Evropskoj uniji, koji su zajedno izabrali ovaj put je da znaju da je on popločan opasnošću”, ističe Ešdaun.

Misli da će ideja o korekciji granice Srbije i Kosova pokrenuti seriju sličnih zahtjeva, te da će pokrenuti migraciju manjina i destabilizovati pojedine države, uključujući BiH.

“Takođe, može dovesti u pitanje pojedine sporazume. Na primjer, Makedoniji uskoro predstoji veoma važan referendum o njenoj budućnosti i mogućnosti priključenja Evropskoj uniji. Međutim, nemam dilemu da, ako se Preševo priključi Kosovu, onda Albanci u Tetovu i Gostivaru mogu da kažu da i oni žele da se priključe Kosovu. Sve bi to podrilo dosadašnje napore u integraciji Zapadnog Balkana”, ocjenjuje Ešdaun.

Kaže da je čuo da je Mogerinijeva spremna da podrži tu ideju.

“Mislim da je evropski komesar za proširenje Johanes Han manje entuzijastičan prema toj opciji, ali je ona svakako spremna da to učini. Međutim, postavlja se pitanje da li ima mandat za to, ako su najvažnije evropske zemlje, naročito nemačka kancelarka Angela Merkel, protiv takvog rešenja. Uprkos tome, Mogerinijeva je nagovestila da je EU spremna da prihvati pomenutu opciju. Veoma se nadam da to nije tačno”, dodaje Ešdaun.

Nagovještaj savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost da su oni spremni da prihvate svako rešenje između Srbije i Kosova mu nije bilo previše iznenađujuće iz dva razloga.

“Oni ne misle da je teško precrtavati granice sa daljine. Oni ne razumiju koje su posledice toga na terenu i ne razumeju kompleksnost. Da su SAD sa ovom novom administracijom više sklone da to učine, a manje sklone da znaju šta se dešava na terenu, me ne iznenađuje. Drugo, pretpostavljam da Tramp, kao veliki zagovornik postizanja sporazuma po svaku cenu, vidi to kao šansu da kaže “ovo je sporazum”. I ako na to gledate samo kao na sporazum, umesto da razmislite o veoma opasnim posledicama, verovatno mislite da je to zavodljiva ideja, ali biće velika greška ako se saglase”, smatra Ešdaun (RSE).♦