SAVA JANJIĆ: Stanje na Kosovu napeto posle izjava o razgraničenju

SAVA JANJIĆ: Stanje na Kosovu napeto posle izjava o razgraničenju

30/08/2018 Off By BERB

 

Iguman manastira Dečani, Sava Janjić, izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu veoma napeta posle izjava političara iz Beograda i Prištine, ali i međunarodne zajednice koji govore o „razgraničenju“ ili „korekciji granica“.

 

„Ovakve neodgovorne izjave i posebno medijska kampanja kojom se ovakvo ‘rešenje’ pokušava nametnuti javnosti kao jedino ispravno višestruko su pogoršale odnose između Albanaca i Srba“, rekao je Janjić za najnoviji broj beogradskog nedeljnika Vreme.

On je rekao da posebno zabvrinjava formulacija o razgraničenju Srba i Albanaca, što znači „da tamo gde žive jedni, neće živeti drugi i obratno“ i dodao da je to retrogradni model koji je u skladu sa „politikom etničkog čišćenja u ratovima bivše Jugoslavije 1990-ih godina“.

Janjič dalje kaže da „nije ni čudo da je aktivnu podršku politici podele, koju svaki na svoj način podržavaju i tumače gospodin Vučić i gospodin Tači, dao i jedan od ideologa ideje etničkog čišćenja na prostorima bivše Jugoslavije, gospodin Vojislav Šešelj“, rekao je Janjić.(Agencije)♦