NOVI SAD: Burna sednica gradske Skupštine zbog kokarde odbornika POKS

NOVI SAD: Burna sednica gradske Skupštine zbog kokarde odbornika POKS

30/08/2018 Off By BERB

Jučerašnja sednica Skupštine Novog Sada prekinuta je nakon što se za govornicom pojavio Saša Novaković, odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije i izjavio da su komunizam i fašizam isto.

 

Saša Novaković je ovo izgovorio tokom rasparave o podizanju spomenika “Nevinim žrtavama 1944/45” čemu se prethodno protivila opozicija, kao i deo vladajuće koalicije.

Skupština je razmatrala predlog o podizanju spomenika “Nevinim žrtvama 1944/45” po predlogu Saveza vojvođanskih Mađara, a SRS, DS i “Dosta je bilo” su i pre sednice najavili da neće podržati podizanje takvog spomenika. Ove stranke su ideju o spomeniku osporile time da čak i delimična istraživanja pokazuju na primeru Rajine šume (nekadašnja šuma kod Rafinerije), koja se kod nekih uzima kao primer zločina nove vlasti nakon oslobođenja, da su tu izvršene smrtne kazne nad ljudima koji su prethodno osuđeni kao pripadnici okupatorskih snaga ili njihovi domaći pomagači.

Odbornica SRS-a Snežana Mušicki je navela da ako već dižu jedan takav spomenik, pored imena tzv. nevinih žrtava treba u zagradi da stoji i natpis “saradnik okupatora” ili slična poruka. Tokom rasprave javili su se i odbornici SPS i LSV koji čine deo vladajuće koalicije u gradu i najavili da ni oni neće podržati podizanje monumenta.

Od odbornika koji su se usprotivili podizanju spomenika je napomenuto i da u predlogu nema ni jedne rečenice koja objašnava potrebu da se on postavi. Neki su predložili da se tačka skine sa dnevnog reda i promeni tako da to bude spomenik za sve nevine nastradale do 1941. do 1945. i da natpis ne bude samo na srpskom, mađarskom i nemačkom, nego i hebrejskom i romskom, ali to vlast nije uzela u razmatranje.

Pravi haos je nastao kada je izašao odbornik Saša Novaković iz POKS-a koji je stavio kapu sa četničkom kokardom i rekao da je komunizam isto što i fašizam, što je izazvalo pravu pometnju u skupštinskoj sali.

Odbornici LSV, SRS i DS su reagovali tako što su uzeli reč i naveli da ne mogu da se izadnačavaju komunizam i fašizam i da se u Skupštini Novog Sada radi revizija istorije. Odbornici SPS se nisu oglašavali već se demonstrativno izašli iz sale, a posle glasanja sito su učinili i odbornici DS-a. Iz vladajuće SNS se niko nije oglašavao.

Na kraju, na samom glasanju, odluka je usvojena sa 41 glasom odbornika SNS, POKS i SVM, što je tek za dva glasa više od polovine i prvi slučaj u ovom sazivu da vladajuća koalicija nije glasala složno(021.rs).♦