MAKEDONIJA: NATO i EU sve miliji!

MAKEDONIJA: NATO i EU sve miliji!

30/08/2018 Off By BERB

Skoro polovina građana Makedonije na predstojećem referendumu glasaće za dogovor sa Grčkom o promeni imena države, a oko petina protiv, pokazuje anketa američkog Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

 

Kako su preneli makedonski mediji, za rešavanje spora sa Grčkom namerava da glasa 49 odsto, protiv je 22 procenta, a za bojkot refernduma o promeni imena države u Severna Makedonija opredelilo se 16 odsto ispitanika.

Prema anketi, koja je urađena pred referendum 30. septembra, 13 procenata isptanika još ne zna da li će učestvovati ili ne želi o tome da govori.

Skoro dve trećine makedonskih građana želi da se reši spor oko imena sa Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO.

Ukupno 57 procenata anketiranih, od kojih 37 odsto u potpunosti, a 20 odsto donekle podržava predlog da se Makedonija učlani u EU i NATO pod novim imenom “Republika Severna Makdonija”.

Tih 57 odsto Makdonaca, kako se navodi, veruju da korist od članstva u EU i NATO opravdava prihvatanje novog imena, koje je predviđeno dogovorom sa Grčkom o rešavanju trodecenijskog spora.

O dogovoru sa Grčkom i promeni imena države negativno se izjasnilo 38 odsto, od kojih 28 odsto u potpunosti, a 10 odsto delimično.

Istovremeno, podrška članstvu u EU i NATO produžava da raste. Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u EU porastao je na 83 odsto, što je povećanje od šesto odsto u odnosu na avgust 2017, a 11 u odnosu na mart iste godine.

Podrška ulasku Makdonije u NATO ostala je na snažnih 77 odsto, navode mediji.

“Kako se Makdonija približava ovom važnom referendumu podrška za kompromisno rešenje spora oko imena, koje bi otvorilo vrata za članstvo u EU i NATO, ukazuje na snažnu naklonost ka ovim transatlantskim institucijama”, ocijenio je vršilac dužnosti regionalnog direktora IRI za Evropu Pol Mekarti.

Anketa IRI pokazuje i stalni trend povećanog optimizma i percepcije nacionalne stabilnosti. Da se zemlja kreće u dobrom pravcu smatra 37 odsto anketiranih Makedonaca, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na avgust 2017, kao i 10 odsto više nego u martu prošle godine.

Percepcija stabilnosti je isto tako visoka. Procenat anketiranih koji smatraju da je Makedonija stabilnija danas nego pre godinu iznosi 37 odsto i nadmašuje one koji veruju suprotno (25 procenata), što je prvi put u poslednjih devet godina.

Anketa IRI je sprovođena od 28. juna do 15. jula na reprezentativnom uzorku od 1.100 građana Makedonije.(RSE)♦