ČEKAJUĆI REFERENDUM: Angela Merkel podržala Zaeva

ČEKAJUĆI REFERENDUM: Angela Merkel podržala Zaeva

23/08/2018 Off By BERB

 

Predsednik vlade Makedonije Zoran Zaev, saopštila je Vlada, razgovarao juče telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel. Tma razgovora bio je predstojeći referendum i sprovođenje dogovora sa Grčkom.

 

Kako se navodi u saopštenju, kancelarka je potvrdila podršku Nemačke dogovoru Makedonije i Grčke o rešavanju dugogodišnjeg spora koji je bio glavna prepreka za članstvo Makedonije u EU i u NATO.

Vlada u saopštenju navodi da je zajednički zaključeno da je referendum vrhunski demokratski čin i odraz opredeljenja građana za budućnost države.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o Dogovoru sa Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonske integracije u EU i NATO.

Vlada Makedonije je, kako je istakao Zaev, “posvećena organizovanju fer, demokratskih i transparentnih uslova za realizaciju za demokratsko izjašnjavanje građana”.
Novac iz tekuće budžetske rezerve biće “stavljen na raspolaganje za sprovođenje kampanje na osnovu plana Sobranja Makedonije, koje je ovlašćeni predlagač referenduma”

Vlada Makedonije odlučila je da izdvoji 80 miliona denara (1,3 miliona eura) za propagandnu kampanju za referendum o imenu te države.

Kako je saopšteno, novac iz tekuće budžetske rezerve biće “stavljen na raspolaganje za sprovođenje kampanje na osnovu plana Sobranja Makedonije, koje je ovlašćeni predlagač referenduma”.

Novac namijenjen za propagandu će, kako je dogovoreno, moći da koristi svih 120 poslanika, bez obzira na to da li se zalažu za dogovor sa Grčkom, koji predviđa promenu imena države u Severna Makedonija, da li su protiv ili su za bojkot referenduma.

Vlada je odvojila i dodatnih 6.500 evra iz redovnog budžeta, za sopstvenu kampanju na društvenim mrežama kojom želi da građanima objasni prednosti Dogovora sa Grčkom, čije je potpunu sprovođenje osnovni uslov za EU i NATO integracije.

Opoziciona VMRO DPMNE, koja svakodnevno kritikuje dogovor sa Grčkom, još nije izniela zvanični stav o tome da li će podržati ili bojkotovati referendum, najavljujući da će to uraditi 15. septembra.

Mediji pišu da su u VMRO podeljeni oko pitanja referenduma, a a smjenjeno 15 funkcionera koji su se izjasnili da održavanje referenduma treba podržati.

Protiv referenduma su predsednik Makedonije Đorge Ivanov i grupa manjih vanparlamentarnih stranaka i udruženja koji se zalažu za bojkot, predvođene proruskom partijom Jedinstvena Makedonija.♦