NENAD ČANAK: Istražiti sve okolnosti u vezi sa kampom na Zlatiboru

NENAD ČANAK: Istražiti sve okolnosti u vezi sa kampom na Zlatiboru

21/08/2018 Off By BERB

 

U pisanoj izjavi medijima lider LSV Nenad Čanak navodi da očekuje od nadležnih organa da javnosti odgovore na pitanja ko stoji iza kontroverznog kampa na Zlatiboru u kome su pripadnici stranih paravojnih formacija neovlašćeno vršili vojne obuke dece u Srbiji.

“Naša javnost je s pravom uznemirena podacima koji se mogu pronaći u medijima o tome da je iza paramilitarnog kampa stojala zloglasna organizacija E.N.O.T. Reč je o paramilitarnoj grupi koja okuplja ruske učesnike rata u Ukrajini.
Navedena organizacija je sličnu militarizaciju dece sprovodila i u Rusiji i Belorusiji.
Organizacija E.N.O.T. je u čvrstoj vezi sa deklarisanim neonacističkim grupama i njihovo delovanje bi, ako se to dokaže, moralo biti zabranjeno u Srbiji.
LSV poziva nadležne organe da istraže sve okolnosti u vezi sa spornim kampom i pruže javnosti odgovore na sva pitanja koja s pravom uznemiravaju građane.
Takođe, LSV poziva nadležne da ispitaju i gradonačelnika Čajetine, Milana Stamatovića, kako je moguće da su sredstva za jednu spornu aktivnost, koja grubo krši Konvenciju o pravima deteta, izdvojena iz opštinskog budžeta.
Očekujemo od ruske ambasade u Beogradu da se drži pravila Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i da se ne upliće u ove i druge nemile događaje u Srbiji.
Vaspitavanje dece u Srbiji ne može biti u nadležnosti bilo koje strane države.
Posebno je na današnji dan, kada se obeležava 50-ta godišnjica upada sovjetskih trupa u Čehoslovačku, potrebno podsetiti da je nemešanje u unutrašnja pitanja suverenih država jedan od temeljnih principa u međunarodnim odnosima i da bi i
zvanična Rusija morala da ga se pridržava.♦