SEĆANJE: Dvadeset godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

SEĆANJE: Dvadeset godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

21/08/2018 Off By BERB

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) podsećaju da se danas, 21. avgusta, navršava 20 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca. Predstavnici UNS-a i DNKiM-a obići će mesto na putu Velika Hoča – Zočište, u opštini Orahovac, gde su Slavuj i Perenić poslednji put viđeni.


Na mestu otmice UNS i DNKiM postavili su obeležje na kom piše: “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih”, na srpskom i albanskom jeziku. Obeležje nestalim kolegama do sada je rušeno šest puta, a odgovorni nikada nisu pronađeni.

UNS i DNKiM i ove godine traže od EULEKS-a, UNMIK-a, Suda za ratne zločine na KiM i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije da pokrenu, odnosno obnove istrage o ubistvima i kidnapovanjima novinara i medijskih radnika na Kosovu.
Foto: UNS Foto: UNS

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Kako je UNS saznao, novinar Njujork Tajmsa Majk O’Konor neposredno nakon otmice video je u Orahovcu automobil Slavuja i Perenića, plavu Zastavu 128, kao i njihov diktafon.

I pored toga, iz policije i tužilaštva nema zvaničnih podataka da je iko saslušan, čak ni članovi porodica otetih novinara. EULEKS je istragu zatvorio 2013. godine.

UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog “Jedinstva” i dopisnik “Politike” otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela je OVK. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Na Kosovu su u periodu od 1998. do 2005. godine ubijeni novinari listova „Bujku“ Afrim Malići (1998), „Informator“ Informativnog centra Kosova Enver Maljoku (1999), “Rilindja” Šefki Popova (2000) i „Bota sot“ Džemailj Mustafa (2000), Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). UNS je otkrio i da je Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen u Istoku septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku međunarodnih snaga, a do ovog UNS-ovog saznanja njegovog imena nije bilo ni u jednoj evidenciji stradalih novinara.

Niko nije odgovarao ni za jedno ubistvo odnosno nestanak ovih 14 novinara i medijskih radnika.

Podsetimo, Skupština Evropske federacije novinara (EFJ) jednoglasno je u junu ove godine usvojila Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu koju su podneli Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Asocijacija novinara Kosova (AGK).

Rezolucijom se, između ostalog, traži efikasna istraga ubistava i kidnapovanja 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, a od EULEKS-a i Ujedinjenih nacija da sprovedu odluke Savetodavne komisije UN za ljudska prava kojima se traži rešavanje ovih slučajeva i obeštećenje porodica ubijenih i nestalih.(UNS)♦