DANIJEL SERVER: Podela Kosova i Srbije izazvala bi haos na Balkanu

DANIJEL SERVER: Podela Kosova i Srbije izazvala bi haos na Balkanu

19/08/2018 Off By BERB

Profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu i ekspert za balkanska pitanja Danijel Server za Radio Slobodna Evropa kaže da “nema jasnih dokaza o tome da Sjedinjene Države podržavaju ideju podele Kosova, o čemu kosovski i srpski zvaničnici sve češće otvoreno govore”:

„Ana Brnabić, premijerka Srbije i Ivica Dačić, srpski šef diplomatije, bili su u Vašingtonu i forsirali su tu ideju, i kroz kontakte sa ljudima koji su bliski američkom predsedniku Donaldu Trampu. Amerikanci su rekli: ‘Ok, slušaćemo šta imate da kažete sa kakvim idejama ste došli’. Ja zaista ne mislim da su Amerikanci imali nameru da potvrde ispravnost takvog koncepta. Jedino što su učinili je da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Ja nisam uočio prisustvo podrške u Vašingtonu za konkretnu ideju podele Kosova. I verujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno – ne“ kaže Server i navodi da misli da je nemačka pozicija ključna.

– Bez nemačke podrške, ideja korekcije granica, zamene teritorije, ili kako god to već nazvali, jednostavno ne može biti realizovana. Toliki je značaj Nemačke na Balkanu.

Na pitanje zašto se rasprava o mogućoj podeli Kosova nastavlja uprkos iznetim stavovima Berlina i Londona? Server odgovara:

“Mislim da je Srbija uvek bila zainteresovana za tu ideju. Predsednik Aleksandar Vučić ju je nedavno ‘lansirao’. To je dugo vremena bila prisutna ideja u Beogradu. Istinska promena u poslednje vreme se vidi u tome što predsednik Kosova Hašim Tači govori o tome. Lično mislim da je to bila velika greška sa njegove strane. Vučić je govorio samo o promeni granica na Severu Kosova, dok Tači želi samo promenu granica na istoku Kosova”.

– Kao što znate, ne može da bude jednosmernih promena granica, morale bi da se razmene teritorije. A razmena teritorija pogađa interese svih, zato što je Srbija uvek htela da održi kontrolu nad severno – južnim putem ka moru, ka Solunu u Grčkoj, a i Kosovo je uvek želelo da zadrži kontrolu nad izvorima snabdevanja vodom na Severu Kosova. Tako da ne verujem da će se dogovor na ovom polju održati. Takođe mislim da je Angela Merkel učinila veliku uslugu svima tako što je rekla – ne. Mislim da bi i Amerikanci trebalo da kažu – ne, takođe. U tome su bili spori, ali nadam se da će reći jasno i neupitno – ne.

RSE: Da li očekujete, pokušajmo da zamislimo takvu situaciju, da će ukoliko Srbija i Kosovo postignu dogovor koji bi podrazumevao i moguću podelu Kosova, to biti još jedan problem u njihovim evrointegracijama?

Server: To bi zasigurno rezultiralo masovnim migracijama kosovske populacije. Kosovo mora da bude veoma, veoma pažljivo po tom pitanju. Veoma je jasno da ukoliko četiri opštine na Severu Kosova budu date Srbiji, da će se Srbi koji žive južno od reke Ibra morati da se evakuišu. Otac Sava Janjić je bio veoma jasan u objašnjavanju kakve implikacije bi podela Kosova mogla da ima i on se jasno tome usprotivio. On se takođe protivi i nezavisnosti Kosova, ali i podeli zbog posledica koje bi to moglo imati po Srbe koji žive južno od Ibra.

U slučaju podele, Kosovo ne bi ostalo nezavisna država, jer bi podela vodila pokušajima ujedinjenja sa Albanijom ili sa delovima Makedonije naseljenim Albancima. Tako bi nastao haos na Balkanu. To bi bio kraj svake nade za priključenje Evropskoj uniji, kao i za svaki očekivani vremenski okvir u kom bi to trebalo da se realizuje. Dakle, u ovome leži velika opasnost za evropske i NATO ambicije obe strane, i Prištine i Beograda. I trebalo bi da budu potpuno uvereni u to da su već otvorili Pandorinu kutiju i da bi trebalo da je zatvore što pre mogu.♦