BITEF: Žoris Lakost i njegova “Svita br. 3 ‘Evropa” otvaraju Festival

BITEF: Žoris Lakost i njegova “Svita br. 3 ‘Evropa” otvaraju Festival

19/08/2018 Off By BERB

Od 13. do 22 septembra u Beogradu će se održati pedeset i drugi Bitef. Termin održavanja je nešto raniji od onog na koji smo navikli, ali program festivala biće jedan od atraktivnijih. Ove godine publika će videti ostvarenja nekih od omiljenih umetnika beogradske publike.

Jedan od njih je svakako Žoris Lakost, koji je već gostovao u Beogradu pre dve godine i, pomalo neočekivano, oborio sa nogu ljubitelje pozorišta. Njegova predstava Svita br. 2 je naišla na veoma pozitivne kritike, osvojila specijalnu nagradu žirija, ali i nagradu publike 50. Bitefa.

Ove godine, Lakostova Svita br. 3 ‘Evropa’ će svečano otvoriti 52. Bitef 14. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Zbog velike potražnje za premijernim izvođenjem predstave, Bitef tim je odlučio da obraduje svoju najverniju publiku jos jednim pretpremijernim izvođenjem, 13. septembra, kada će svi zainteresovani moći da obezbede ulaznice po specijalnim cenama.


I ovoga puta, u saradnji sa kompozitorom Pjer Ivom Maseom, Lakost kreira jedinstvenu predstavu muzičkog pozorišta, zasnovanu na njegovom istraživačkom projektu Enciklopedija reči, on-line arhivi bezbrojnih, sasvim raznovrsnih audio-zapisa, u rasponu od političkih govora do slučajnih razgovora na ulici.

Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, kompozicija ove svite vrlo je jednostavna, stroga i transparentna, gotovo klasicistička: na sceni se nalaze samo koncertni klavir, pijanista i dvoje pevača koji izvode jedan, u osnovi, statični muzički resital sastavljen od 28 numera, koji se s vremenom koreografski razigrava, usložnjava i oneobičava.(Press Bitef)