Balkan kako ga vide Slovenci: rat je moguć – ali ga neće biti!

Balkan kako ga vide Slovenci: rat je moguć – ali ga neće biti!

09/08/2018 Off By BERB

 

Mir u jugoistočnoj Evropi je krh, s mnogo “zamrznutih sukoba”, pa se sa sigurnošću ne mogu isključiti niti budući ratovi, tvrdi Delo, u komentaru povodom najava o novom zahlađenju odnosa Hrvatske i Srbije, i napetosti u BiH i na Kosovu

“Balkan su oduvek naseljavale različite etničke skupine različitih jezika, običaja i vera, koje su se često gledale preko nišana. Ta krvava prošlost uticala je na odnose sila u Evropi, pa je Balkan smatran ‘divljim zapadom’ Starog kontinenta. U tome nisu bez krivice ni evropske i druge velesile koje su zbog geostrateškog položaja regiona dolevale ulje na vatru, komplikujći stanje na Balkanu”, piše vodeći slovenački dnevnik.

“Balkansko bure baruta eksplodiralo je u bivšoj Jugoslaviji – sceni najkrvavijih ratova u EvropI a ni sada se kao niti u prošlosti ne može znati gde bi mogao da izbije neki novi konflikt”, piše Delo upozoravajući na komplikovane odnose Beograda i Prištine, stanje u BiH, ali i “novi hladni rat između Srbije i Hrvatske”.

“To novo zahlađenje opasno ugrožava mir i stabilnost u regionu. Težnja da se stvore nova etnički kompaktna područja i da se menjaju postojeće granice mogu da dovedu do toga da postojeći mirovni sporazumi postanu neodrživi”, navodi list u vezi s Dejtonskim sporazumom, aranžmanima Beograda i Prištine i Erdutskog sporazuma o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

“Na sreću, nijedna novonastala balkanska državica nema vojnu, političku ili privrednu moć da ostvari vlastite nacionalističke planove. Iako napetosti i diplomatski sporovi Beograda sa Zagrebom su stalno na dnevnom redu, čini se da je rat malo verojatan. Članstvo Hrvatske u EU-u i NATO-u ima svoju težinu”, navodi slovenački dnevnik, ali upozorava da su odnosi i napetosti još južnije još osjetljivi, a mir krhkiji.

“U nestabilnm regionu mogućnost izbijanja rata na Kosovu, u BiH, ili u Makedoniji i Albaniji uvek prisutna, no i pored toga još ne mođe da se očekuje otvoreni konflikt između Srbije i Kosova. To može da se zaključi i iz poteza Velike Britanije koja predsedava Savetom bezbednosti UN-a, a blokirala je raspravu o kosovskom pitanju, jer je London ocenio da Sirija, Afganistan i Kipar imaju prednost pred potrebom Vučićeve Srbije da ignoriše nezavisnost Kosova”, navodi slovenački list.♦