Crveni krst Srbije šalje pomoć Grčkoj

Crveni krst Srbije šalje pomoć Grčkoj

02/08/2018 Off By BERB
Crveni krst Srbije šalje pomoć Grčkoj
Crveni krst Srbije povodom tragičnih događaja koji su nedavno u Grčkoj uzrokovali velike ljudske gubitke i materijalna razaranja, otvorio namenski dinarski račun za prikupljanja novčanih sredstava za. Broj računa za uplatu je :

 

Br. računa: 205-32824-71, poziv na broj 6026-3550000, model 00, Komercijalna banka AD Beograd

Na ovaj namenski račun Crvenog krsta Srbije je do 1. avgusta uplaćeno 606.055 dinara. Uplate su izvršilo 220 fizičkih lica i 19 pravnih lica.

Crveni krst Srbije je 26. jula 2018. godine aktivirao i humanitarni SMS broj kod mobilnih operatera MTS, Telenor i Vip mobil. Građani slanjem prazne SMS poruke na 2002 mogu da doniraju pomoć za Grčku. Cena SMS poruke je 100 dinara. Prema preliminarnim podacima do danas je na osnovu pristiglih SMS poruka samo kod mobilnog operatera MTS prikupljeno oko 150.000 dinara.

Na osnovu informacija Grčkog Crvenog krsta i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca od 31. jula 2018. godine, do sada je u požarima u oblasti Atike nastradalo više od 90 osoba, povređeno je više od 200 osoba, dok se 25 osoba vode kao nestali. Do sada je procenjeno da je više od 700 kuća potpuno uništeno, a preko 600 kuća oštećeno sa naznakom da ovo nisu konačni podaci o žrtvama i razaranjima.

Grčki Crveni krst obilazi građane koji su ostali u svojim domovima u ugroženim područjima i sagledavaju potrebe ugroženog stanovništva. Svoje aktivnosti će usmeriti na psihosocijalnu podršku ugroženima, uspostavljanje porodičnih veza, distribuciju artikala i sredstava neophodne pomoći, zdravstveno preventive aktivnosti, smanjenje rizika od nesreća uz istovremeno jačanje kapaciteta Nacionalnog društva. Procenjuje se da će u narednih 9 meseci potrebu za podrškom i pomoći Crvenog krsta imati približno 7.100 lica, odnosno 2.367 domaćinstava.

Crveni krst Srbije je u stalnom kontaktu sa Grčkim Crvenim krstom koji ga je obavestio da su osnovne životne potrebe u namirnicama, vodi za piće, higijenskim artiklima, odeći, obući kao i smeštaj ugroženih obezbeđeni, a na osnovu sopstvene procene potreba i plana daljih aktivnosti izrazio zahtev za prikupljanje pomoći u novcu, kako bi se humanitarne aktivnosti adekvatno i efikasno realizovale.

Predsednik Crvenog krsta Srbije dr Dragan Radovanović 26. jula sastao se sa predstavnicima Zajednice Grka Srbije i tom prilikom je dogovorena saradnja i zajedničke aktivnosti sa ciljem prikupljanja novčanih donacija za pomoć postradalom stanovništvu Grčke. Zajednica Grka Srbije u Novom Sadu će zajedno sa pokrajinskim i gradskim vlastima u zgradi Kulturnog centra Novog Sada uz učešće brojnih umetnika, 4. avgusta sa početkom u 17 časova, organizovati manifestaciju Dan Grčke kulture na kojoj će zajedno sa Crvenim krstom Vojvodine i Crvenim krstom Novi Sad pozvati javnost da uplatom na račun Crvenog krsta ili slanjem SMS poruka, pomognu postradalom stanovništvu Grčke.(Press CKS)♦