Hašim Tači: Preševska dolina je deo Kosova

Hašim Tači: Preševska dolina je deo Kosova

02/08/2018 Off By BERB
Hašim Tači: Preševska dolina je deo Kosova
Hašim Taći izjavio je agenciji Associated Press (AP) da je neprihvatljiva razmena teritorija između Srbije i Kosova ali da bi Preševska dolina trebalo da postane deo Kosova.

Tači je odbacio ideju o podele Kosova po etničkim linijama ali da je otvoren za “korekciju” granica u pregovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije.

AP navodi da je srpska vlada kao moguće rešenje predložila razmenu teritorija prema etničkom sastavu – sever Kosova za Preševsku dolinu, ali da je Tači rekao da je takva podela “neprihvatljiva”. On je rekao da bi Preševska dolina bez obzira trebalo da postane deo Kosova.
“Zahtjev Srbije za podelom Kosova neće biti uspešan. To je neprihvatljivo”, rekao je on. Rekao je da neće biti “podele već korekcije granica”, s mogućim uključivanjem Preševske doline u Kosovo.

Predsednik Kosova je rekao da je uveren da se pregovori sa Srbijom, koje vodi EU a SAD pažljivo prate, uskoro biće doneto bilateralno priznavanje.

“Ako se postignu korekcija granice Kosovo – Srbija i konačni sporazum o uzajamnom priznanju, ako je takav sporazum bilateralan i uravnotežen, što znači da obe strane dobijaju, onda niko ne bi trebalo da bude protiv toga”(AP)♦