Čekajući Bitef: Frljićev udarac evropskoj desnici

Čekajući Bitef: Frljićev udarac evropskoj desnici

02/08/2018 Off By BERB
Čekajući Bitef: Frljićev udarac evropskoj desnici

Jedan od fokusa ovogodišnjeg Bitefa, koji će se održati od 13. do 22. septembra u Beogradu, biće i predstave političkog pozorišta. U tom kontekstu, publika će imati priliku da vidi ostvarenja Olivera Frljića, Dragana Živadinova, Žorisa Lakosta, Marine Davidove i Maje Pelević.

 

dve predstave: Oliver Frljić

Jedini autor koji će ove godine imati dve predstave u glavnom programu je Oliver Frljić. Time je umetnički tim festivala želeo da uputi posebno priznanje Frljiću kao jednom od najvažnijih evropskih reditelja političkog pozorišta.

Gorki – Alternativa za Nemačku? Berlinskog pozorišta Maksim Gorki, po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, je predstava koja je poslužila Fljiću da, na umetnički vrlo originalan i inventivan način, i ovog puta pokreće svoju omiljenu temu: društvenu funkciju teatra, njegov potencijal za politički otpor. Na njemu svojstven, kvazidokumentaran i improvizovan način, u prvom delu predstave on kritički ispituje političku korektnost u prijemu glumaca u ovaj teatar (prednost manjinskim grupama), jer takav pristup i dalje ne odgovara stvarnom procentu stranaca u Berlinu, a može i da napravi pozorišni „azil“ za etničke i druge manjine.

U drugom delu, pokreće se pitanje da li je jedno progresivno pozorište, ako pristane na izvesnu getoizaciju i igru u sistemu, stvarni otpor tom sistemu, ili samo alibi za savest umetnika?

Predstavom Šest lica traži pisca u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh, Frljić se obračunava sa hrvatskom desnicom, posebno njenim insistiranjem na takozvanim porodičnim vrednostima, u čije ime svaki gest postaje prihvatljiv i opravdan. Kako sam Frljić za ovu predstavu kaže, ona predstavlja „radikalno čitanje Pirandelovog klasika u kontekstu hrvatskog desnog populizma“.
Pored ovoga, Frljić će učestvovati i u pratećem programu Bitefa. U okviru Filozofskog teatra, on će biti gost filozofa i aktiviste Srećka Horvata, a razgovaraće se o odnosu pozorišta i trenutne društveno političke stvarnosti.

Ove godine, Bitef na svoj festivalski blog uvodi i video intervjue sa autorima, gostima, menadžmentom i prijateljima festivala.

U prodaju su puštene ulaznice za predstavu Rekvijem za L, proslavljenog belgijskog koreografa Alena Platela, koja će svečano zatvoriti festival u Sava centru. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Sava Centra i na svim ovlašćenim prodajnim mestima EVENTIMA u Srbiji.
Do 12. avgusta ulaznice mogu da se kupe po promotivnim cenama od 1.200 i 1.800 dinara. Nakon završetka pomenute promo akcije, ulaznice za predstavu Rekvijem za L. od 13. avgusta će se prodavati po redovnoj ceni od 1.700 i 2.500 dinara.
Rezervacija ulaznica za sve Bitefove predstave počinje od 13. avgusta i trajaće do 25. avgusta. Ulaznice se mogu rezervisati putem mejl adrese: [email protected] i putem telefona: + 381 69 899 24 00.
Prodaja ulaznica za sve predstave na 52. Bitefu počinje 27. avgusta na Blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).
Redovne cene ulaznica za sve predstave ovogodišnjeg glavnog programa su 1.700 i 2.500 dinara. Bitef je i ove godine omogućio pogodnosti za vernu publiku, te se za komplet ulaznica dobija popust od 30%, dok je za rezervisane ulaznice i organizovane grupe planiran popust od 20 posto.♦