Karen Pirs : Ima važnijih tema od Kosova

Karen Pirs : Ima važnijih tema od Kosova

02/08/2018 Off By BERB
Karen Pirs : Ima važnijih tema od Kosova
Britanska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Karen Pirs izjavila je da, iako pitanje Kosova ostaje važno, ono ne zahtjeva više redovne sednice SB UN. Dodala je da su u toku razgovori sa srpskom i ruskom stranom o ciljevima i modalitetima takvih satanaka.

 

Upitana da li će se situacija na Kosovu naći na agendi SB UN u toku predsedavanja Velike Britanije, ona je rekla da je stav njene zemlje kao predsedavajuće SB UN u avgustu, ali i na međunarodnom nivou, da Savet bezbednsti treba da se fokusira na najvažnija pitanja u svetu. Kosovo je važno evropsko i regionalno pitanje, ali i da više, nakon 19 godina, ne postoji intenzitet problema koji bi zahtevao redovne sednice o toj temi. Pirsova je da cilj razgovora sa predstavnicima Srbije i Rusije je u tome da se sazna njihovo mišljenje kako biti sastanci izgledali, ali da još nisu došli do zaključka i da se razgovori nastavljaju.
-Cilj je adekvatan zaključak, pa ćemo se onda vratiti u SB”, poručila je britanska ambasadorka, odgovarajući na pitanje dopisnika Al Džazire iz Sarajeva. Dodala je da je najvažnije da Beograd i Priština mogu da napreduju uz pomoć Evropske unije, koja im već pomaže da normalizuju odnose.

“Samo uz normalizaciju odnosa mogu da postignu napredak ka integraciji u EU. To je od ključne važnosti za oba naroda, kao i ekonomija. Ohrabrila bih obe prestonice da daju sve od sebe i ulože sve napore, da rade s posrednikom EU, kako bi normalizovale odnose”, poručila je Pirsova.(RTK2)♦