Bakir Izetbegović: zašto se Srbija i Hrvatska naoružavaju?

Bakir Izetbegović: zašto se Srbija i Hrvatska naoružavaju?

02/08/2018 Off By BERB
Bakir Izetbegović: zašto se Srbija i Hrvatska naoružavaju?
Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za N1 da je ideja o formiranju trećeg entiteta u BiH “samo kost ubačena između Hrvata i Bošnjaka” i da “nema ništa” od toga.

 

-Taj treći entitet niko ne bi znao ni da nacrta. Kuda bi povukao linije… Nema ništa od trećeg entiteta. Ali od ravnopravnosti ljudi, od ravnopravnosti naroda će biti itekako. I Hrvata, Srba i Bošnjaka”, rekao je Izetbegović.

Povodom navoda da Srbija ulaže milijardu evra u modernizaciju vojske, Izetbegović je rekao da “i Srbija i Hrvatska nabavljaju avione, raketne sisteme i hvale se time”, a kad on govori o jačanju namenske proizvodnje, onda kažu da se priprema za rat.

-Neverovatno je kako se pokušava taj dvostruki standard da se primeniti kad su u pitanju patrioti BiH. Mislim da bi čitav region treba da ide ka demilitarizaciji, neka se ostave aviona. Deca im se sele, penzije su jako niske, ljudi jedva žive, živci se razvlače od tih priča o tim ratovima. Šta će im to? Nas prisiljavaju da to pratimo i mi ćemo to pratiti. Nemamo mi para ni za kakve avione, ni za kakve helikoptere, ali namenska industrija je već takva da nikad nam se više ne može dogoditi 1992. godina. Da je sad 1992. godina, mi imamo toliko toga u BiH da se možemo obraniti”, rekao je Izetbegović.♦