Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj pita: kada će se državni vrh izviniti žrtvama “Oluje”?

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj pita: kada će se državni vrh izviniti žrtvama “Oluje”?

02/08/2018 Off By BERB
Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj pita: kada će se državni vrh izviniti žrtvama "Oluje"?
Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, uz ocenu da se odnos političara prema žrtvama „Oluje” pogoršava iz godine u godinu, pozvala je predsednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da se izvine žrtvama zločina počinjenih za vreme i posle te vojno-policijske operacije.

– Dužnost izvinjenja državnog vrha prvenstveno je važna žrtvama zločina, a zatim i društvu u celini – poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava.
Inicijativa ističe da za 23 godine posle završetka rata, nijedan visoki državni službenik nije se iskreno izvinio žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava, za koje je bez sumnje utvrđeno da su počinili pripadnici institucija Republike Hrvatske ili jedinica pod kontrolom RH.
Predstavnici Inicijative predstavili su i priručnik za političare „Kako se izviniti za zločine”, namijenjen svim političarima i pozvali građane da potpišu online peticiju #ISPRIKA koju je pokrenula ta inicijativa.
Kao povod za objavljivanje priručnika navedeno je nerazumijevanje hrvatskih političara za dužnost suočavanja sa zločinima iz prošlosti za koje odgovornost snosi Hrvatska.
Pri tome je naglašeno kako odgovornost ne predstavlja krivicu naroda i države, već pojedinaca, te se ona utvrđuje osuđujućom presudom, a odgovornost političara, društva i svakog građanina je da osude te zločine.
U Inicijativi smatraju da izvinjenje najvišeg državnog vrha može snažno da doprinese pomirenju država i društava, prepoznavanju patnje preživelih i porodica žrtava zločina, kao i vraćanju njihovog dostojanstva.
U saopštenju se kaže da iskreno izvinjenje visokih državnih predstavnika pokazuje i da društvo ima snage da se suoči s prošlošću, prizna i osudi nehumana djela.♦