Crveni krst obeležio Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Crveni krst obeležio Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

31/07/2018 Off By BERB

 

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Crveni krst je juče. 30. jula, na jednoj od edukativnih tačaka u Beogradu, na Adi Ciganliji, na stazi koja vodi prema kupalištu, formirana je Sigurna Zona. Na njoj su svi građani imali priliku da se informišu o problemu trgovine ljudima i merama zaštite.

Sigurna Zona ima i sadržaj za najmlađe, kako bi kroz druženje i igru sa volonterima Crvenog krsta Srbije naučili o bezbednom ponašanju u rizičnim situacijama.

U Sigurnoj Zoni nalaziće se i kutak za roditelje/odrasle u kome će moći da saznaju o problemu trgovine ljudima kroz primere iz Srbije od profesionalaca iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Crveni krst će pozivati sve da obrate pažnju na izazov trgovine ljudima i daju svoj doprinos u sprečavanju ovog globalnog problema.
Podrškom UNITAS Fondacije obezbedjen je edukativni materijala koji će biti podeljen zainteresovanim posetiocima.
Sigurne zone će biti postavljene širom Srbije na mestima izletišta, kupališta, gradskih parkova, kao i ispred prostorija Crvenog krsta u gradovima i opštinama, gde će volonteri pozivati građane da se uključe u međunarodnu foto-kampanju Plavog Srca i da formirajući rukama srce iskažu svoju podršku žrtvama trgovine ljudima širom sveta i simbolično im pokažemo da nisu same.
Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se peti put, nakon što je ustanovljen, novembra 2013. u okviru rezolucije “ Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima”, usvojene na 68. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija , a u kontekstu podizanja svesti o situaciji u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima i u cilju promocije njihovih prava (A/C.3/68/L.17/Rev.1.).
Kontinuiranim sprovođenjem informativnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, Crveni krst Srbije nastoji da zaštiti mlade od zamki trgovine ljudima prenošenjem preventivnih poruka, a javne manifestacije su poziv svima da daju svoj doprinos u odgovoru na ovaj izazov.♦