Telekom pustio u rad mrežnu LoRa WAN tehnologiju

Telekom pustio u rad mrežnu LoRa WAN tehnologiju

31/07/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Danas je u Telekomu Srbija premijerka Ana Brnabić pustila u rad prvu mrežnu LoRa WAN tehnologije. To su senzori koji detektuju razne promene – od eventualne krađe do promena u zemlji i poljoprivredi. Informacije se mogu slati odmah.

 

Tako, a primer, seljak može da bude upozoren da je zemlja sušna, da će pasti kiša, a LoRa instalirana kao čuvar može upozoriti na lopove.
Telekom je imao problema sa krađom kablova, pa je nekoliko meseci tražio rešenje. Predsednik Privredne komore Maro Čadež povezao je direktora Telekoma Predraga Čulibrka sa firmom Bitgear Dejana Dramićanina koja je kreirala ovaj jedinstveni uređaj.
U narednih nekolio godina LoRa će se primeniti u svim sektorima i tako uštediti milijarde. Zanimljivo je da je aparat mali, baterija mu traje više od deset godina pa se komotno može držati i pod zemljom.
Tlekom je zbog raznih krađa i upada u sistem gubio mesečno milion evra, Toga više neće biti.
Ana Brnabić kaže da se devet meseci čekao ovaj dan puštanja lore u rad. Zadvoljna je zbog tri stvari:
– Prvo – Telekom je pokazao koliko ide napred u odnosu na sve telekomunikacione kompanije u regionu. On je danas napravio veliki iskorak u digitaluzaciji. Drgi – Tlekom je imao problem a rešenje potražio u Srbiji a nije ga naručio od međunarodnih kompanija. Treće – LoRa je napravljena u Srbiji i srpska je kao svojina, a rezultat je rada državnih i domaćih kompanija. Pozvaću sva naša državna preduzeća da razmišljaju u pravcu koji je trasirao Telekom. To će predstaviti Srbiju kao zemlju s novim tehnologijama.
Na pitanje Balkanekspresarb o tome kada će biti povećane penzije i plate premijerka je odgovorila da se neće čekati rebalans budžeta pa će Vlada već u oktobru ili najkasnije u novembru povećati penzije, a plate u javnom sektoru odmah posle toga.♦