Jubilej: Sedamdeset i treća godišnjica odluke Vojvođana da se priključe Srbiji

Jubilej: Sedamdeset i treća godišnjica odluke Vojvođana da se priključe Srbiji

31/07/2018 Off By BERB

U pisanom obraćanju medijima predsedni Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad čanak podseća da su “na današnji dan pre 73 godine narodi Vojvodine (Srbi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini i Jevreji) na svojoj Skupštini formirali autonomnu pokrajinu, kao rezultat antifašističke borbe”.

Nenad Čanak


“Nakon odluke o formiranju autonomne pokrajine, Skupština izaslanika naroda Vojvodine je odlučila 31. jula 1945. da se Vojvodina, kao autonomna, priključi Srbiji koja je bila deo jugoslovenske federacije.

Na stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. važno je istaći da se Vojvodina dva puta svojom voljom odlučila za život u zajedničkoj državi sa Srbijom. Druga odluka, 31. jula 1945. definisala je da se Vojvodina kao autonomna pokrajina uključuje u sastav Republike Srbije. Zbog toga smo više puta rekli da je današnji Ustav Srbije istorijski falsifikat, jer tvrdi da je njime stvorena Vojvodina 2006. godine, navoi Čanak i dodaje da će “LSV će nastaviti, kao i prethodne tri decenije, borbu za vraćanje punih autonomnih prava Vojvodine koje je nasiljem ukinuo zločinački režim Slobodana Miloševića. U godini kada se obeležavaju tri decenije „jogurt revolucije“ (1988) poručujemo da se ne mirimo sa realnošću koju je stvorilo nasilje i tajne službe, koje će tri godine kasnije krenuti u svoj ratni pohod na čitavu tadašnju Jugoslaviju.

Za Vojvodinu je danas veoma važan dan – dan njenog istorijskog ostvarenja kao autonomnog političkog subjekta.

LSV poručuje i naprednjačkom režimu i desnoj opoziciji da neće pristati na negiranje prava Vojvodine i gaženje ostataka njene autonomije. Ligi socijaldemokrata Vojvodine je koncept unitarne nacionalne države stran i nikada se nećemo složiti sa vladajućim ili opozicionim strankama koje ga nude.

LSV Srbiju vidi kao moderno organizovanu demokratsku, pluralnu i regionalizovanu državu sa Vojvodinom kao mostom između Srbije i Evrope, ali i kao društvo koje živi u miru sa sobom i svojim okruženjem, napisao je lider LSV Nenad Čanak.♦