LSV: Lažnim izjavama o položaju Srba u CG crkva provocira nestabilnost

LSV: Lažnim izjavama o položaju Srba u CG crkva provocira nestabilnost

27/07/2018 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje izjavu patrijarha Irineja u vezi sa položajem Srba u Crnoj Gori. Njegova izjava je za osudu iz više razloga, a pre svega jer se njome relativizuje fašizam i genocid nad Srbima u NDH.

 

Svako ko zna koliko je Srba ubijeno u NDH, koliko je sveštenika stradalo i crkava popaljeno, morao bi sa osudom gledati na poređenje sa situacijom u Crnoj Gori, gde na ekskluzivnim lokacijama od Podgorice do Bara niču novi i monumentalni hramovi SPC.

LSV smatra da se Patrijarhova izjava ne može tumačiti ni izvan konteksta ruskog pritiska na Crnu Goru. Taj pritisak je sada poprimio potpuno nove forme. Sam Patrijarh, to nije nikakava tajna, oslonjen je na, kako sam često ističe, majčicu Rusiju, koja je njegova prava domovina, kako je javno rekao. Drugi motiv njegove izjave je pokušaj političkog pritiska na vlast u Crnoj Gori zbog pripreme zakona o verskim zajednicama u kome bi bila preispitana finansijska strana delatnosti crkava.

LSV podseća sve crkvene velikodostojnike da su verska tolerancija i sloboda veroispovesti ljudska prava, ali kada crkva ovako otvoreno pređe u polje fanatične političke borbe sa ciljem izazivanja nemira i nestabilnosti, država je u obavezi da se brani i primeni zakonske i administrativne mere.♦