DW: Samo NATO i EU spašavaju Makedoniju od domino efekta!

DW: Samo NATO i EU spašavaju Makedoniju od domino efekta!

27/07/2018 Off By BERB
Makedonija mora da otvori četvore oči kako je ne bi udarili novi vjetrovi iz severnog susedstva. U Srbiji se stvari u pogledu pitanja Kosova ubrzavaju, a javnost intenzivno priprema za nekakvo rešenje.

 

Iz istupa više srpskih zvaničnika i samog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, moglo se zaključiti da je na stolu itekako stara priča o podeli Kosova ili zameni teritorija. Kako je u zagrebačkom nedjeljniku „Globusu“ na osnovu svojih razgovara sa Vučićem procenio novinar Darko Hudelist, ideja srpskog predsednika je manje-više „Sever Kosova u zamenu za priznanje“, premda priznanje ne mora biti eksplicitno.

Prištinski list “Gazetaexpress” javlja da su se u tom pravcu „dogovorili“ predsednici Tramp i Putin na nedavnom sastanku u Helsinkiju. Prema diplomatskim izvorima DW u Skoplju, ove ideje nisu nove, ali su do sada iznošene samo kao probni baloni ili pak u zakulisnim pregovorima.

Podela Kosova ili razmena teritorija je stara ideja nacionalista u Beogradu i Prištini, kaže Stevo Pendarovski, koordinator za pripremu Makedonije za članstvo u NATO. Ta ideja, prema njegovim rečima, nikada nije dobila podršku u relevantnim međunarodnim krugovima koji su u procesu raspada Jugoslavije insistirali na ranije uspostavljenim granicama njenih republika i pokrajine Kosova. Od Dejtona do danas Pendarovski priče o dogovoru Trumpa i Putina o Kosovu naziva „špekulacijama“ čiji je uzrok temeljno nepoznavanje kako funkcioniše svetska politika.

„Od Drugog svetskog rata velike geopolitičke kombinacije i podela interesnih sfera nikada se nisu dogovarale na bilateralnim susretima. Arapsko proleće ili aneksija Krima samo su dva od brojnih primera. Stav o tome da ne sme biti novog povlačenja granica na Balkanu – jer to sigurno uzrokuje domino-efekat u regionu – poznat je odavno i primenjen bez izuzetka: od Dejtona, pa sve do poslednje odluke kosovskog parlamenta o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koja je isposlovana masovnom diplomatskom artiljerijom“, kaže Pendarovski za DW. Sagovornik je uveren da će rešenje kosovskog problema biti takvo da ne ugrožava regionalnu bezbednost i kaže da dva ključna elementa već dugo figuriraju u međunarodnoj zajednici:

„Beograd neće eksplicitno priznati kosovsku nezavisnost, ali će morati da uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom. Drugo, Srbi na severu će dobiti određeni stepen autonomije koja neće smeti da se naziva ‘autonomijom’.“

Makedonska politička elita je veoma zainteresovana da se međuetnički problemi u susedstvu ne rešavaju teritorijalno, to jest novim razgraničenjima i prekrajanjem mapa. Jer najmanje četvrtina građana su etnički Albanci, uglavnom koncentrisani na severozapadu zemlje. Stevo Pendarovski kaže da Makedonija ne treba da drema i čeka da sistemske domaće probleme reši neki svetsi centar moći.
„Naprotiv, Makedonija treba sama da ih reši i da spremna čeka razrešenje poslednjeg krupnog regionalnog pitanja (Kosova, prim. red.) za koje niko ne može isklučiti da u određenom kontekstu neće proizvesti negativne implikacije po nas.

“Izvori DW iz diplomatskih krugova uvereni su da brzo članstvo Makedonije u NATO i otvoreni put ka EU mogu garantovati da Makedonija ne bude kolateralno uvučena u regionalne probleme. Jedan od sagovornika ističe da mu stoga nisu jasne prepreke koje „određeni politički subjekti“ u Makedoniji postavljaju pred održavanje referenduma o dogovoru Skoplja i Atine o imenu zemlje. U prijevodu: što pre Grčka i Makedonija do kraja izvedu stvar, što pre kompromis oko imena bude na snazi – to pre ulazak u NATO koji mnogi u Makedoniji vide kao garanciju celovitosti zemlje.

„Zato je od vanredne važnosti za Makedoniju da uspe referendum o dogovoru sa Grčkom i to tako da se učvrsti i unapredi makedonski politički model multietničke demokratije koji favorizuje integraciju umesto podela“, kaže za DW analitičar Sašo Ordanoski.

„Posebno što bi eventualna podela Kosova otvorila dileme budućnosti kosovskog entiteta i mogućnost spajanja sa Albanijom i na dugi rok destabilizovala i Preševsku dolinu na našoj severnoj granici“, zaključuje on.(DW)♦