JUBELEJ VLADE – DESET USPEHA!

JUBELEJ VLADE – DESET USPEHA!

05/07/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Na kraju proslave godišnjice, na Paliću je premijerka Ana Brnabić objavila  deset uspeha njene Vlade:

– Bolji životni standard – povećane plate u javnom sektoru do 10 posto, povećane penzije, zatim minimalna cena rada za 10 posto.
– Bolji su i uslovi poslovanja, pa je dvogodišnji aražman sa MMF dogovoren bez finansijske podrške. Zaključeno je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim investitorima, ukupne vrednosti od oko 350 miliona evra. To donosi 9.227 novih radnih mesta, a još šest ugovora je potpisano sa stranim investitorima koji žele ponovo da ulažu. Srbija je privukla čak 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se moglo očekivati za privredu njene veličine. Tako je zauzela prvo mesto po indeksu privlačenja investicija među 94 zemlje sveta.
– Obrazovanje je imalo najviše uspeha. Informatika i računarstvo uvedeni su kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole. Hiljadu mladih naučnika dobilo je prvi posao na istraživačkim projektima. Srbija je prepoznatna u svetu po digitalnoj poljoprivredi.
Otvoren je i novi Klinički centar u Nišu, Žeželjev most, 36 kilometara autoputa na Koridoru 10.
-Zakoni o elektronskom poslovanju i elektronskoj upravi doneli su već prve koristi. Građanima je ušteđeno 500 hiljada sati čekanja na šalterima.
Pijari Kabineta dans su u postavljanju pitanja dali prednost lokalnim novinarima, pa je došlo do nekoliko nezgoda. Novinar jedne hrvatke redakcije pitao je ministra odbrane Aleksandra Vulina kako je to on protiv fašizma, a nosi stalno crne uniforme. Kako ustaše i Muslonijevi vojnici. Vulin mu je odgovorio da je sve po zakonu, ali je pitanje maliciozno.
Na pitanje našeg novinara upućeno ministru rada , a odnosi se na trenutnom broju nezaposlenih u Srbiji, Zoran Đorđević je odgovorio:
– Zamislite, danas se nalazimo na istorijskom minimumu nezaposlenih. Imamo tačno 579.072 onih koji traže posao. To je deset posto manje nego lane i manje nego ikada u Istoriji Srbije.♦