SOBRANJE – DRUGI PUT

SOBRANJE – DRUGI PUT

05/07/2018 Off By BERB

Makedonski parlament je danas po drugi put ratifikovao sporazum o imenu s Grčkom, pošto je predsednik Đorđe Ivanov prvi put odbio da potpiše dokument.

 

Za Dogovor je glasalo 69 poslanika, bez prisustva poslanika opozicionog VMRO DPMNE koji taj dokument smatraju kapitulantskim.
Predsednik parlamenta Talat Džaferi je rekao da je Ivanov dužan da potpiše ukaz o proglašavanju Dogovora kad ga poslanici drugi put izglasaju.
On je ranije, 29. juna, najavio mogućnost da Dogovor s Grčkom, ako ga Ivanov ni drugi put ne potpiše, bude poslat u Službeni glasnik na objavljivanje bez potpisa šefa države.
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je prethodno nekoliko puta ponovio da taj dokument neće nikako potpisati “bez obzira na sve pritiske, ucene i pretnje”.
Dogovorom s Grčkom je predviđeno da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu “severna” i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.(Agencije)
Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, predviđa se i da građani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države na referendumu pre ustavnih promena.♦