NOVI BROJ MAGAZINA LICEULICE

NOVI BROJ MAGAZINA LICEULICE

05/07/2018 Off By BERB

Od sutra je na ulicama novi broj magazina Liceulice!

Već dugi niz godina svakog leta osećamo ozbiljne posledice klimatskih promena. Izrazito visoke temperature, nagle vremenske promene, prekomerni izlivi padavina koji često dovode do poplava, samo su neke od posledica neodgovornih ekoloških politika. Iako ova tema jeste na neki način zastupljena u javnosti, retko kada se o njoj razgovara sa ciljem da se ukaže na stvarne uzroke klimatskih promena.

U novom broju Liceulice donosi niz tekstova koji se bave ovim problemom iz različitih uglova i perspektiva u pokušaju da ga politizuju.
U novom broju možete čitati tekst Predraga Momčilovića o uticaju klimatskih promena na poljoprivredu, pre svega siromašnih zemalja. Takođe, prenet je tekst Slobodana Bubnjevića koji govori o uticaju klimatskih promena na gradove kroz prizmu prevelike potrošnje energije, kao i tekst Draga Župarića o migracijama kao posledicama klimatskih promena.
Osim teme broja, tu su i stalne teme i rubrike. Tako možete da pročitate još jednu priču o prodavcima magazina – ovoga puta je Dragana Nikoletić pisala o prodavcu Ivanu Arsiću i njegovom, po njenim rečima, životu sa bezbroj zavijutaka. Tu je i tekst Katarine Milićević pisan povodom godišnjice rođenja Nelsona Mandele, kao i tekst o osobama sa mentalnim potekškoćama stalne saradnice Lane Nikolić.
„Prvo pa žensko!“ izuzetno je zanimljiv skopski feministički festival, a više o njemu saznajte čitajući intervju sa osnivačicom Kristinom Lelovac koji je uradila Jovana Netković. Tu je, naravno, i stalna rubrika Pismo meni mlađem u kojoj ovog puta donose tekst Čaka Dija, osnivača kultne grupe Public Enemy, a u prevodu Sandre Đurić Milinov.
Takođe, od ovog broja, u saradnji sa Bibliotekom XX vek, Liceulice objavljuje delove iz knjige „Govorite li zajednički?“ Ranka Bugarskog u formi mini-feljtona.
Izdavači podsećaju da čitaoci ne treba da gubite iz vida da su projekti kao ovaj uvek u materijalnoj neizvesnosti. Zato, pozivaju “uvek nas podržavajte: kupujte magazin od naših prodavaca, pretplatite se, donirajte, zovite nas u goste, govorite i pišite o nama i tako doprinesite opstanku programa koji pomaže mnogima, ali i opstanaku magazina koji nas svojim sadržajem ohrabruje da ostvarimo neko bolje društvo u kome bismo mogli živeti”.♦