BITEF: CRNO OPELO ZA BELI SVET

BITEF: CRNO OPELO ZA BELI SVET

05/07/2018 Off By BERB

Rekvijem za L. u režiji proslavljenog koreografa Alana Platela, predstavlja kako jedan od vrhunaca, tako i finale ovogodišnjeg Bitefa.

Zato je Bitef tim odlučio je da pokrene promo akciju u okviru koje će karte za ovu predstavu moći da se kupe po promotivnim cenama od 1.200 i 1.800 dinara u periodu od 2. jula do 12. avgusta.

Alan Platel

Pedeset drugo izdanje Bitefa održaće se u Beogradu, od 13. do 22. septembra 2018. godine. Publika će imati priliku da vidi deset predstava iz Slovenije, Francuske, Nemačke, Belgije, Švajcarske, Izraela, Hrvatske, Srbije i Estonije. Ovogodišnja selekcija zaokružuje različite tematske i estetske celine, dok će jednu od njih činiti različiti oblici muzičkog pozorišta:
Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum. u režiji Dragana Živadinova,
Svita br. 3 ‘Evropa’ Žorista Lakosta, Bolivud Maje Pelević i
Rekvijem za L. u režiji proslavljenog koreografa Alana Platela, koji predstavlja kako jedan od vrhunaca, tako i finale ovogodišnjeg festivala.
Po rečima umetničkog direktora Bitefa, Ivana Medenice, dramaturgija festivala čiji je slogan Svet bez ljudi završava se, logično, rekvijemom. Reč je o velikoj međunarodnoj koprodukciji Rekvijem za L., koja će u Sava Centru svečano zatvoriti 52. Bitef. Osnova ove muzičke predstave je Mocartov Rekvijem, sjajno prožet afričkim pogrebnim pesmama. Cela predstava, sve s video-radom koji prikazuje jednu belu gospođu na samrti, asocira na multikulturalan pogrebni obred, čija je intonacija izrazito nežna, intimistička. Ipak, u dramaturgiji festivala, a imajući u vidu to da ovu koncert-predstavu izvodi ansambl sastavljen skoro samo od Afrikanaca, Rekvijem za L. poprima i društvenu, političku konotaciju. On postaje „crno opelo za beli svet“.
Ponovno pojavljivanje Alana Platela na Bitefu nije slučajno budući da je u pitanju autor čiji rad i istraživanje uvek iznova podstiče publiku da promišlja čovečanstvo i njegove mogućnosti, kao i krizne tačke savremenog doba koje prožimaju različite kulture. Vizuelni segment ove predstave je pored muzičkog još jedan izazov za gledaoce. Platel nas crpeći potencijal vizuelnog uvodi u svet smrti i rituala, istražujući teme smrtnosti kombinovanjem pokreta, muzike i moćnih snimaka umiranja žene.
Pošto je interesovanje za ovu predstavu veliko od objavljivanja ovogodišnjeg repertoara u okviru festivalske promo kampanje BITEF EARLY BIRDS (Bitef ranoranioci) u prodaju puštene ulaznice za predstavu Rekvijem za L. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Sava Centra i na svim ovlašćenim prodajnim mestima EVENTIMA u Srbiji. Karte za ovu predstavu mogu da se kupe po promotivnim cenama od 1.200 i 1.800 dinara u periodu od 2. jula do 12. avgusta.
Nakon završetka pomenute promo akcije, ulaznice za predstavu Rekvijem za L. od 13. avgusta će se prodavati po redovnoj ceni od 1.700 i 2.500 dinara.
Rezervacija ulaznica za sve Bitefove predstave počinje od 13. avgusta i trajaće do 25. avgusta. Ulaznice se mogu rezervisati putem mejl adrese: [email protected] i putem telefona: + 381 69 899 24 00.
Prodaja ulaznica za sve predstave na 52. Bitefu počinje 27. avgusta na Blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).
Redovne cene ulaznica za sve predstave ovogodišnjeg glavnog programa su 1.700 i 2.500 dinara. Bitef je i ove godine omogućio pogodnosti za vernu publiku, te se za komplet ulaznica dobija popust od 30 posto, dok je za rezervisane ulaznice i organizovane grupe planiran popust od 20 posto.♦