LSV/ Ima li u Srbiji lokalne samouprave?

LSV/ Ima li u Srbiji lokalne samouprave?

23/06/2018 Off By

Potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton smatra da vlasti u Republici Srbiji moraju javno da kažu postoji li u našoj državi lokalna samouprava:

“Ustav Srbije u svom 176. članu jasno kaže da građani imaju pravo na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu.
To pravo dodatno je osnaženo ratifikacijom Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Po slovu ovog, veoma bitnog, dokumenta Saveta Evrope, Srbija je dužna da štiti, ali i ojačava lokalnu samoupravu.

Nažalost, ponašanje vlasti je u apsolutnoj suprotnosti za ustavnim okvirom i obavezama koje proizilaze iz ratifikacije međunarodnih dokumenata.
Finansiranje gradova i opština dodatno je oslabljeno izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Posledica ovih izmena je smanjenje učešća lokalnih vlasti u ukupnim javnim finansijama na oko devet odsto.

Još jedan jasan primer ponižavanja lokalnih samouprava je tragična priča oko aerodroma u Nišu, koji je predat državi na upravljanje.

Intencije su jasne. Želja je da se lokalne samouprave predstave kao osnovni problem u sistemu vlasti, te da se i ono malo ingerencija sa lokalnog nivoa prenese na centralni.

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje ima li više svrhe organizovati izborne procese na lokalnom nivou. Čemu služe lokalni parlamenti kojima se daljinskim upravljačem komanduje iz Beograda?

I na kraju ono najbitnije – ma li svrhe lokalne samouprave više tako zvati? Samouprave je na lokalu u tragovima, a ti tragovi su sve bleđi i bleđi.♦