BJRM/ Zaev optimista – čeka poziv za članstvo u NATO i početak pregovora za EU

BJRM/ Zaev optimista – čeka poziv za članstvo u NATO i početak pregovora za EU

23/06/2018 Off By

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg očekuje da će Makeodnijam ubrzo biti pozvana da se priključi NATO savezu a da se formalni prijem zemlje može očekivati pošto se završe sve procedure oko imena.

 

-Možemo da očekujemo da mi na NATO samitu pozovemo BJRM da otpočne pristupne pregovore sa NATO. Zatim, imajući u ozbri da je sporazum između Skoplja i Atine završen i sa referendumom u BJRM, onda ćemo i mi biti u prilici da pozovemo zemlju da postane punopravna članica alijanse, izjavio je Stoltenberg.

Samit šefova država NATO članica će biti održan 11 i 12 jula u Briselu gde se očekuje odluka o Makedoniji. Prvi čovek alijanse je optimista da će odluka biti pozitivna.

“Građani Makedonije moraju da iskoriste ovu priliku i glasaju ‘Da’ I tako će postati deo NATO-a”, poručio je gensek NATO alijanse.

Grupa građana i sinoć je održala miran protest ispred Sobranja u Skoplju protiv dogovora o novom nazivu Makedonije postignutog sa Grčkom.
Učesnici skupa su ponovili podršku predsedniku Ðorgu Ivanovu koji je najavio kako neće potpisati ukaz o Zakonu o ratifikaciji dogovora koji je donet u sredu, javila je agencija MIA.

Osim pozivnice u NATO koja je predviđena za jul, naredna sedmica je presudna za otvaranje pristupnih pregovora između Skoplja I Brisela. Preporuka Evropske Komisije o otvaranju ovih pregovora sa Makeodnijom bi će predmet rasprave na nivou šefova država I vlada EU, na samitu koji je zakazan za 28 i 29 juni.

Zoran Zaaev izjavio je da očekuje da Makedonija naredne nedelje dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom.

On je novinarima rekao da se nada da će koraci koje preduzima Makedonija ubediti sve koji još imaju rezerve oko proširivanja EU, odgovarajući na pitanje u vezi uzdržanosti Francuske za određivanje datuma za početak pregovora.

-Nadam se da nijedna od zemalja EU neće ostati ravnodušnja na prijateljstvo i evropske manire koje je Makedonija pokazala, a što je toliko potrebno celom Balkanu i celoj Evropi”, rekao je Zaev novinarima.

Makedonski premijer je rekao da je parlament Holandije, zemlje koje je prethodnih meseci zajedno s Francuskom imala rezerve, odlučio da Makedonija treba da dobije datum za početak pregovora.

– Nadam se da će Francuska i druge zemlje, ako imaju rezerve, prelomiti pošto se reforme u EU mogu praviti paralelno dok Makedonija pregovora za članstvo”, rekao je Zaev.

Pristupni pregovori će, dodao je, trajati godinama, a Makedonija unapređujući se kao država može da pomogne i u unaprijeđivanju Evrope dok napreduje u pregovaračkom procesu(Agencije)♦