MIGRANTI/ Dodik: Nisam za to da Srbija rešava svoje migrantske probleme na račun BiH

MIGRANTI/ Dodik: Nisam za to da Srbija rešava svoje migrantske probleme na račun BiH

22/06/2018 Off By
Šta će nam pet hiljada graničnih službenika koji ne mogu da čuvaju granicu, a nešto moramo da uradimo. Šta će nam vojska koja ne može da čuva granicu? Kažu da im to nije u nadležnosti, ali ovo je vanredna situacija. Migranti će satrati i onako hirovitu situaciju u Bosni i Hercegovini”, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik portalu Vijesti.ba komentirajući aktuelnu migrantsku krizu.

 

Dodik je potsetio da je pre dva meseca govorio o tome, pa su mu rekli da izmišlja kako bi sakrio neke probleme u RS, a to je problem Evrope a ne BiH. Naveo je da se ne sme dozvoliti da migranti u Bosnu i Hercegovinu ulaze iz Srbije i Crne Gore jer su oni njihov problem.

– Čuli ste Mektića koji kaže da smo u ozbiljnom problemu. Žao mi je tih ljudi. Niko ne može da gleda onu malu decu koja se danima vuku po putevima, ali ljudi moji, Bosna i Hercegovina mora da kaže, ovo je problem Evrope. Oni su taj problem generisali. Otvorili su granice i kada su se napunuli sa ljudima koji njima trebaju, školovanim i mladim, onda su ih zatvorili i nama rekli; evo vama socijalne probleme, pa nek se lociraju kod vas, a mi imamo dovoljno socijalnih problema. E problem je što Ivanić i takvi neće da razgovaraju sa Evropom na taj način. Evropa nam kaže; imamo mi pare, pa ćemo vam dati da vi napravite u Kladuši,. Banjaluci u Sarajevu, te centre, i mi ćemo vam to plaćati pet godina, a šta posle pet godina? Šta će nama to? Bosna i Hercegovina nema nijedan razlog da bude čak na ruti izbeglica. Ovo što ulazi u BiH, 99 posto ulazi da ovde ostane. Ko će se time baviti, a onda čujem to da ja izmišljam problem”, rekao je Dodik

– Kada kažu da je Dodik protiv Bosne i Hercegovine, mogu reći da je sam protiv ovakve neefikasne i nikakve Bosne i Hercegovine, ali jesam za efikasnu Bosnu i Hercegovinu, i za granicu na kojoj se kaže; ne možeš proći majstore, bez obzira ko si. Ma ne možeš proći ni iz Srbije, jer te Srbija primila pa nek ona to rešava kako zna. Šta će nama ovde to? Ne možeš da uđeš iz Crne Gore, nedam ti da uđeš, jer Crna Gora te primila pa nek ona to rešava. I sad mi treba da rešavamo ovo u narednih pedeset godina, i ja sam protiv toga, rekao je Dodik.

Milorad Dodik predlaže da BiH iz svojih sredstava godišnje izdvaja 10 miliona KM za migrante, ali da se oni ne nalaze u našoj zemlji:

– Hajde, evo, da to uradimo. Da mi pomognemo Evropi. Ja ću prvi glasati za to da damo za migrante 10 miliona, ali da ih u narednih pet godina nemamo u BiH. Ja nisam za to da Srbija rešava svoje migrantske probleme time što će oni doći u BiH. Ja sam protiv tog pitanja – dodaje Dodik.(Agencije)♦