ČEKAJUĆI EU/ Savet Evrope opominje Srbiju da prestane sa fizičkom torturom nad pritvorenicima

ČEKAJUĆI EU/ Savet Evrope opominje Srbiju da prestane sa fizičkom torturom nad pritvorenicima

22/06/2018 Off By

 

Nemačka novinska agencija DPA iz Strasburga piše da je Savet Evrope zatražio od Srbije da istraži tvrdnje o zlouporabama kojima su izloženi pritvorenici i spreči zlostavljanje koje sprovode policijski službenici.

U izveštaju Odbora za ljudska prava koji je u maju i junu posetio 16 policijskih stanica i zatvora, navodi se kako vlasti u Srbiji moraju da priznaju da zlostavljanje nije “rad nekoliko malobrojnih policijskih službenika”.

Navodna rutina u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, prema navodima o zlostavljanju uključivala je šamaranje, udarce pendrecima ili bejzbol palicama, pa čak su primenjivani i elektrošokovi kojim bi se od pritvorenika iznudilo priznanje ili bi bili zbog nečega kažnjavani.
“Vlasti (u Srbiji) mora da promoviše fundamentalno drugačiji pristup prema metodama policijske istrage, koja se ne bi temeljila na dokazima iz priznanja u izjavi, već nakon dobijanja tačnih i pouzdanih informacija … o predmetu pod istragom”, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Srbija takođe treba da deluje kako bi se “suprotstavila trenutnoj kulturi nekažnjivosti u policiji”, upozoreno je iz Saveta Evrope. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Srbija je pod pritiskom da sprovede široke političke, socijalne i ekonomske reforme ukako bi se poboljšala vladavine zakona, borba protiv korupcije i jačanja medijskih sloboda, ocjenjuje nemačka agencija DPA.

Agencija konstatuje da mukotrpni i problematični odnosi Srbije s Kosovom često bacaju u senku druga pitanja.(Agencije)♦