ULIČNA GALERIJA: „Selfie“ Dunje Janković

ULIČNA GALERIJA: „Selfie“ Dunje Janković

19/06/2018 Off By

U Uličnoj galeriji, u petak 22. juna u 20 časova, biće otvorena izložba „Selfie“, umetnice Dunje Janković.

Prateći muzički program su – Dva čoveka jedna sudbina. Tako se zovu a zapravo su dečaci iz Evrope. Ipak plešu kao neevropljani, iskreno i zarazno. A to je samo početak. Paralelno se u Cuk Imago od 17 časova dešava Fijuk sajam. Očekujte spektakl!, navode organizatori.

Dunja Janković o svojim radovima:

“Inspirisana fenomenom samodopadljivosti i kultom vlastite ličnosti na socijalnim medijima (da, imam instagram) odlučila sam gurnuti stvari na viši nivo i preneti taj fenomen IRL te ga gotovo neprimetno stopiti u rituale svakodnevice. Kako bi bilo kada bi se mogli zaogrnuti sami sobom: ruke, noge, sise, dupeta, trbušnjaci, mišići, faca, oči, pogled, poza? Multipliciranjem pomno odabranih, najboljih dijelova svoga tela, kreirala sam vizuale, uzorke i dezene koje sam otisnula tehnikom serigrafije na tkanine i od njih napravila kimona, kao nosivi predmet posebnog značenja. Iz wikipedie: Kimono (ki: nositi + mono: predmet = “nosivi predmet“, “predmet koji se nosi”). Kako bi se odabrao adekvatan kimono, potrebno je posedovati znanje o simbolici ovog odevnog predmeta i njegovoj suptilnoj društvenoj poruci koja reflektuje godište žene koja ga nosi, njen bračni status, nivo formalnosti i prigode. Poznata je činjenica da se oblačimo shodno tome kako se osećamo. Sviđa mi se ideja da se probudim jedan dan i pitam samu sebe: “Kako se danas osećam? Da vidimo… Osećam se kao dupe. Shodno tome, danas ću se obući u svoje vlastito, lepo dupe. Moje dupe i ja, stopićemo se u jedno.” Ponuda je otvorena svima koji su zainteresovani za ovaj vid samopromocije, da mi se jave, pošalju svoje fotografije (celo telo, ili odabrane delove) te nakon što se dogovorimo oko odgovarajuće cifre, isporučiću im njihov personalizovani kimono, oslikan najboljom verzijom njih samih”.


Dunja Janković je umetnica čije interdisciplinarno područje rada uključuje intuitivni kolaž, stripove kao apstraktnu naraciju, sitoštampane pasteup akcije, instalacije i dizajn. Diplomirala je slikarstvo na ALU Zagreb, a magistrirala na School of Visual Arts u Njujorku. Izlagala je po celom svetu, a radovi su joj objavljivani u brojnim publikacija, dok su joj samostalne umetničke knjige i stripovi objavljeni u SAD, Portugaliji, Austriji, Belgiji, Hrvatskoj i Srbiji. Osnivačica je i voditeljka ŠKVER art projekta (skver-art.com ) u Malom Lošinju, jedna od organizatorki međunarodnog strip festivala THE PROJECTS (Portland, Oregon), te predavačica na Independent Publishing Resource Centru u Portlandu. Neko vreme je na ostrvu Lošinj vodila atelje/galeriju POLAPOLA i studio za sito štampu u bivšoj fabrici sardina.

Više o Dunjinom radu: https://www.etsy.com/shop/PolaPolaShop

Za one koje ne znaju. Ulična galerija nalazi se u Beogradu u Čavketov pazaž (pasaž koji povezuje Trg Nikole Pašića i Nušićevu ulicu) (Press UG)♦