KAMATICA/ Za porodično letovanje (ne)dovoljan budžet od 1000 evra

KAMATICA/ Za porodično letovanje (ne)dovoljan budžet od 1000 evra

19/06/2018 Off By
Školska godina je i zvanično završena, pa bi se moglo reći da upravo sada počinje „turistička sezona u punom jeku“. Najviše cene letovanja su po pravilu od sredine jula do sredine avgusta, ali kako su nam rekli u turističkim agencijama najveći broj turista do tada već ima uplaćene aranžmane ili čeka takozvane „last minut ponude“.

 

Večitu dilemu turista – First ili Last minut ponuda u agencijama objašnjavaju rečenicom „obe vrste ponuda imaju svoje prednosti“. U First minut ponudama, izbor smeštaja je izuzetno veliki, a cene su niže nego u sezoni, dok su last minut ponude najpovoljnije ali je izbor jako mali.

Kamatica je istraživala, ukoliko četvoročlana porodica planira da izdvoji 1.000 evra za ovogodišnje letovanje, šta za taj novac može da dobije u Grčkoj, Turskoj i Egiptu.

Za „sitan trošak“ u Grčkoj je potrebno izdvojiti još 600 evra, dok je u Turskoj za to potrebno znatno manje u proseku oko 400 evra, a za Egipat, ukoliko se ne odlazi na poznate ture, trošak je minimalan.

Prema mišljenju turističke agencije Filip Travel najbolja destinacija u odnosu cene i kvaliteta trenutno je Turska.
„ Za 1.000 evra u Grčkoj se može dobiti samo apartman bez ishrane, ali sa avionskim prevozom. Ukoliko bi četvoročlana porodica išla u Grčku sopstvenim prevozom, onda se za taj novac može dobiti i hotel sa tri zvezdice, na bazi polupansiona. Sa druge strane Turski hoteli su poznati po specijalnim uslovima za decu. U većini hotela u ovoj zemlji deca do 15 godina imaju besplatan smeštaj, pa se za 1.000 evra može naći i ponuda na bazi ALL inkluziv usluge dok se u Egiptu, za taj novac može odsesti u hotelu sa četiri zvezdice, na bazi polupansiona“, objašnjavaju u ovoj agenciji.
Iskustvo agencije „Odeon World Travel” pokazuje da izbor letovanja po ceni od 1.000 evra u velikoj meri zavisi i od uzrasta dece. Oni procenjuju da bi taj iznos bio dovoljan da četvoročlana porodica letuje na Grčkim ostrvima, u apartmanskom smeštaju, sa autobuskim ili sopstvenim prevozom
„Prema trenutnoj ponudi koju imamo za taj novac teško se može pronaći nešto u Turskoj, a zbog cene avio karata, četvoročlana porodica, ne može da nađe ni letovanje u Egiptu“, kažu u Odeon World Travelu.

Ovogodišnji „favorit“ za letovanje, po preporuci ove agencije takođe bi bila Turska. „Cene za ALL inkluziv pakete i za hotele i rizortove od četiri i pet zvezdica daleko su niže od bilo koje druge letnje destinacije u Evropi. Takođe, sama ALL inkluziv usluga u Turskoj obuhvata više stvari nego ista takva usluga nekim drugim destinacijama“, kažu iz Odeona.
„Budžet od 1.000 evra i u najjeftinijem delu sezone, za Tursku, bi ipak bio mali i pored toga što u ovoj zemlji svaki hotel ima neke pogodnosti za porodice, kao što su to na primer, popusti do 35 procenata ili besplatan smeštaj za dvoje dece do 14 godina. Na ovoj destinaciji obično se traže hoteli sa uslugom polupansiona i ALL inkluziv, koji imaju bogat sadržaj aktivnosti za celu porodicu. Slična situacija je i sa Egiptom, jer i na toj destinaciji većina hotela pruža ALL inkluziv uslugu, 24 sata dnevno“, kažu iz Viva travel agencije.

Za „sitan trošak“ u Grčkoj je potrebno izdvojiti još 600 evra, dok je u Turskoj za to potrebno znatno manje u proseku oko 400 evra, a za Egipat, ukoliko se ne odlazi na poznate ture, trošak je minimalan.

„U Grčkoj se za taj iznos mogu ponuditi apartmani u visokoj sezoni, uključujući autobuski prevoz, dok se za ostrva uglavnom koristi avionski prevoz. Možda bi putnici mogli da razmisle i o Italiji, a ove sezone su u ponudi, hoteli sa tri i četiri zvezdice u Sardiniji“, dodaju iz Viva Travel.
Prilikom odabira destinacija i hotela važno je još i znati da kategorizacija hotela zavisi od zemlje do zemlje, pa tako hotel od tri zvezdice u Turskoj, nije isto što i hotel od tri zvezdice u Grčkoj ili Italiji. Takođe preporuka je da izbor destinacije diktira odabir turističke agencije, jer pojedine su specijalizovane za određene destinacije pa zbog toga nude povoljnije aranžmane u odnosu na druge.♦