SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: RASPRAVA O ZAKONIMA O ODBRANI I VOJSCI

26/01/2015 Off By

Najvažnije izmene Zakona o odbrani sastoje se u preciznijem definisanju postojećih pojmova i uvođenju novih. Uvodi se obaveza izrade akcionih planova i strategija nacionalne bezbednosti i odbrane. Utvrđuje se obaveza i koordinacija svih nadležnih organa. Uvodi se obavezno evidentiranje nastradalih i nestalih u oružanim sukobima i vanrednim stanjima


gasic foto vest1

Bratislav Gašić

Ranka Čičak

DRAGAN SUTANOVAC MINISTAR ODBRANE BEOGRAD 0108 2009 FOTO Z.KNEZEVIC

Dragan Šutanovac

OBRAZLAŽUĆI izmene i dopune Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije,ministar vojni, Bratislav Gašić danas je u Skupštini Srbije odmah izazvao repliku opozicije i bivšeg ministra vojnog, Dragana Šutanovca.
Najvažnije izmene Zakona o odbrani sastoje se u preciznijem definisanju postojećih pojmova i uvođenju novih. Uvodi se obaveza izrade akcionih planova i strategija nacionalne bezbednosti i odbrane. Utvrđuje se obaveza i koordinacija svih nadležnih organa. Uvodi se obavezno evidentiranje nastradalih i nestalih u oružanim sukobima i vanrednim stanjima.
Izmene i dopune Zakona o vojsci Srbije omogućavaju bolje praćenje organizacije i kadrova. Predlaže se vraćanje naziva Ratno vazduhoplovstvo i protiv vazdušna odbrana. Preciziraju se posebni uslovi i pravila letačke, padobranske i ronilačke službe. Zatim nadležnost ministra odbrane u komandovanju vojskom, kao i nadležnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Predlaže se ponovno uvođenje čina u rodu rečnih jedinica koje su neopravdano bile izostavljene u osnovnom zakonu. Uređuje se posebna evidencija osoba u službi Vjske Srbije. Gornji limit za prijem u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme za oficire će biti 40, a za podoficire 35 godina. Uvodi se obavezno zdravstveno osiguranje za porodice profesionalnih oficira i podoficira. Propisuje se obaveza polaganja posebnog stručnog ispita pred komisijom koju obrazuje ministar odbrane.
Poslanik Dragan Šutanovac primetio je da se ovi zakoni usvajaju u vreme afere koja potresa kako Ministarstvo odbrane, tako i Ombudsmana, kome je onemogućeno da radi svoj posao:
– Gospodine ministre ne treba ovo da bude vaša i moja rasprava o tome ko je bolji ministar, jer tu ne postoji dilema. Ono što su vam ostavili vaši prethodnici, gospodin Vučić i Rodić je daleko gore nego što su oni nasledili od nas. Pitam vas, zašto izveštaj ombudsmana treba slati Ministarstvu odbrane?
Šutanovac je rekao ministru da je zasmejao čak i svoje oficire, kada je rekao da je Strela 2M srušila 70 neprijateljskih letelica, jer bi to bilo više nego što je srušeno u svim ratovima u poslednjih 20 godina.
U izjavama novinarima u holu Dragan Šutanovac je tražio da nadležni skupštinski odbor raspravi događaje s ponižavanjem ombudsmana, a ministar Gašić je potvrdio da će se Odbor sastati u sredu i da će biti otvoren za javnost. <


SRBIJA

.

Dusan-MilisavljevicSKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA O «ZOJINOM» ZAKONU

Obrazlažući Zakon, Dušan Milisavljević rekao je da su se Zojini roditelji sami borili protiv teške Batenove bolesti i

 

 

babicSKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

 Zoran Babić iz SNS: Šta radi «Bojan 6 posto Pajtić?”   ŠEF poslaničke grue SNS, Zoran

 

 

adv21SKUPŠTINA SRBIJE: ADVOKATI SE, KONAČNO, VRAĆAJU!

Aleksandar Marinković: Država je problem sa advokagtima mogla da reši i na drugi način, potpuno drugačiji. Ali, ona

 

 

advokati protestSKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTO SU PROTESTVOVALI ADVOKATI?

  Zbog štrajka advokata, koji traje od 17 septembra prošle godine, Advokatska komora Srbije i Ministarstvo pravde su